Apples Project Catalyst är ett utvecklingsverktyg och en lösning för att kunna köra iPad-appar direkt på/i din Mac. Det är en väg till att iPad-appar ska hitta vägen till macOS samtidigt som utvecklingen av appar och program förenklas och effektiviseras.

Som namnet säger, Catalyst, så är det en katalysator för att konvertera iPad-appar för macOS och det ör viktigt att komma ihåg att det handlar om iPad kontra macOS – inte iPhone. Även om koden till stora delar är densamma så vill inte Apple ha små, iPhone appar flytande runt i din Mac. Det handlar om iPad-appar som konverteras, anpassa och som sedan kan fingera som macOS-program.

Densamma

I och med lanseringen av iOS 13 så kommer iPad att fungera med en extern mus/styrplatta vilket för att själva inmatningen faktiskt är densamma i båda enheterna. Därmed minskar skillnaderna mellan en iPad och en Mac. Koden blir därmed med ens mycket mer lika vilket betyder att du som utvecklare bara behöver underhålla, uppdatera och jobba med en kodbas. Tro mig – det är alla utvecklares våta dröm.

Så vad betyder det här för dig och mig som konsumenter och användare då?

Fler program

Till att börja med så kan vi hoppas på fler bra appar som blir program och tvärtom, alltså fler appar och fler program. För det andra så finns vägen utstakad mot en nära framtid där iPad-appar fungerar som motsvarigheten för macOS och tvärtom.

Vi kan också förhoppningsvis se fram mot snabbare utveckling, snabbare uppdateringar och i en förlängning fler bra program och appar att välja mellan.

%d bloggare gillar detta: