De kallas cache-filer, lagrade data, som ligger kvar i din webbläsare därför att programmet ska fungera snabbare. Det är data som du bör städa ut då och då.

Cache-filerna innehåller information som laddats ned och som inte förändrats sedan du besökte webbplatsen förra gången. Det kan vara bilder, ikoner och liknande som då laddas ned lokalt, direkt i din dator istället för att hämtas via nätet.

Teorin

I teorin så ska din webbläsare alltid upptäcka om data har ändrats och då ladda ned ny data från webbplatsen och nätet. Teori och praktik fungerar inte alltid och ibland fungerar inte din webbläsare som de ska eller borde.

Det är då du kan prova att städa, rensa cachefilerna och städa ut data och så att säga börja om.

iOS

macOS

Städa

För tydlighetens skull ska sägas att det här inte är någonting du ska behöva göra vare sig regelbundet eller ofta. Städa om du får problem eller om din webbläsare inte gör det som programmet borde.

Jag kör underhållsprogram varje måndag, CleanMyMac/OnyX och startar om alla mina enheter inför en ny vecka. Då städar jag också ut alla cache-filer. Det är ett snabbt och enkelt sätt att hålla prylar och program i trim.