George Herman ”Babe” Ruth Jr. såg inte ut som en elitidrottsman. Han var tämligen rund och blev rundare med åren, kunde inte springa särskilt bra men kan kunde träffa en baseboll bättre än alla andra och han blev en av sportens första och största superstjärnor.

Karriären startade i Boston Red Sox men det är i New York Yankees klassiska dress som han blev riktigt stor. Under 1920-talet slår Babe Ruth praktiskt taget alla rekord som fanns i sporten och ett av dem står sig än idag – ”on-base plus slugging(OPS) (1.164)”.

Ruth slog 714 home runs men karriären startade som pitcher (den som kastar bollen mot slagmannen) och det var i den rollen som Babe Ruth började bli känd. Sedan kom hans slagkraft och förmåga att träffa bollen oavsett vilka skruvar eller trick som kastaren försökte med.

Babe Ruth avled i augusti 1958 bara 53 år gammal. Nu har en av hans tröjor sålts för 53 miljoner kronor. Rekord för sportprylar alla kategorier. På andra plats inom baseboll finns en annan av hans tror. Den såldes för några år sedan för 40 miljoner kronor.

Kopia

Själv äger jag en kopia, och det är verkligen en kopia för på ryggen står Ruths namn. Det gör det inte på en äkta tröja. New York Yankees har aldrig haft spelarnas namn på tröjorna med ett undantag – under den period som kalls ”Players Period” i den professionella basbebollen, några veckor då spelarna hyllas.

%d bloggare gillar detta: