iTunes läggs ned, äntligen för det är ett ologiskt, klumpigt och smått obegripligt program. Du köper musik, videor och tv-serie i iTunes och du säkerhetskopierar din iPhone och din iPad (ologiskt).

Under de 18 år som iTunes har existerat så har det gått från att vara ett multimediaprogram till att bli något annat – ett stort, svulstigt och klumpigt program.

Ett tag huserade App Store I iTunes vilket inte heller var särskilt logiskt.

Länkar

Jag tillhör inte dem som hatat iTunes, så dåligt är inte programmet men visst känns det som en främmande fågel i ett annars så slimmat och väldesignat operativsystem. iTunes har inte blivit bättre av att Apple länkat in programmet vilket betyder att om du klickar på en iTunes-länk eller något som finns i iTunes så dras programmet igång – detta trots att det finns webbversioner av iTunes. Det leder till att om du klickar på en länk till en app i Safari så dras iTunes igång. För egen del så slog jag av detta får flera år sedan med hjälp av en plugin. En plugin som edan dess alltid funnits installerad i mina Mac:ar.

iTunes har inte heller fungerat så som du kan förvänta dig att ett program i macOS ska fungera. Ansluter du din iPhone till din Mac så reagerar iTunes oavsett om du slagit av automatisk synkronisering eller inte. iTunes hoppar ibland iväg, stjäl uppmärksamhet med sina dialogrutor och ibland studsar du runt bland olika avdelningar i programmet utan att riktigt veta vad det är som händer.

Ologiskt

Det som stört mig mest är storleken, komplexiteten och alla dessa funktioner som ligger långt ifrån hur det fungerar i iOS där du har ett program för böcker, ett program för podcasts och ett program för musik. Snyggt och prydligt uppdelat. Nu är vi där, äntligen, och iTunes försvinner även om butiken och funktionerna flyttar in i nya program.

Det är välkommet för iTunes hör inte hemma i macOS.