Vita Huset ställer hårda krav på de journalister som ska bevaka Trumpadministrationen, hårdare än tidigare administrationer. Det har lett till att ett flertal ackrediteringar har dragits tillbaka.

Vita Huset kräver nu att alla journalister ska vara på plats mint 90 dagar av en 180 dagars period. Krav som få av Vita Husets korrespondenter klarar av att möta eftersom journalisterna bevakar annan politik också utanför Washington. De nya kraven har lett till att Washington Post samtliga sex korrespondenter har fått sina presstillstånd indragna. I efterhand såg har fem av journalsterna beviljats dispans och ett undantag, alla utom en journalist, Dana Milbank, krönikör och uttalad motståndare till Donald Trump.

The Post applied for and was granted exceptions for its White House correspondents, Milbank says, but he was not given one. “I strongly suspect it’s because I’m a Trump critic,” he wrote on Wednesday. “The move is perfectly in line with Trump’s banning of certain news organizations, including The Post, from his campaign events and his threats to revoke White House credentials of journalists he doesn’t like.” Milbank noted that, since dozens of senior correspondents didn’t meet the new standards either, “they all serve at the pleasure of Press Secretary Sarah Sanders” and
“therefore, in theory, can have their credentials revoked any time they annoy Trump or his aides.” (The White House press secretary told the Post the move was a result of security concerns, not a desire to crack down on specific journalists.)

Columbia Journalism Review

 

%d bloggare gillar detta: