SDs toppnamn, Peter Lundgren, anklagas för att ha antastat och kastat sig över en kvinna. Lundgren säger att han full och dum och SD kallar allt för ett drev.

SDs poäng tycks vara att händelsen är överdriven, uppförstorad av medierna i akt och mening att komma åt SD. Händelsen i sig har också tydligen upplevts på olika sätt. Peter Lundgren säger att han var en dumbom han var full och han tog kvinna på brösten utan ”att det skulle hända någonting”.

I detta märkliga parti tycks det också odlas en tradition av att spela in varandra. Den petade SD-kvinnan Kristina Winberg har spelat in samtal med kvinnan som nu landat hos en av kvällstidningarna. Peter Lundgren och kvinnan anser att saken är utagerad. De har talat ut och de anser att det är deras sak att avgöra om polisen ska eller inte ska blandas in.

Lagstiftning

Full så enkelt är nu inte svenska lagstiftning. Det finns uppgifter om att Peter Lundgren hållit fast kvinnan, vilket hon också säger i Winbergs inspelning. Sexuella övergrepp är ingen privatsak och det är ingenting som de inblandade bestämmer om det ska eller inte ska utredas. Det finns ett rättsväsende för det. Däremot säger det sig själv att polisen kan få svårt att utreda vad som egentligen har inträffat om vare sig förövare eller offer vill medverka.

Hur som helst- där sitter förövare och offer i soffan, pratar, i ett unikt försök till skadekontroll. SD har inget val än att försöka att skydda Peter Lundgren genom att tona ned händelsen. EU-valet ligger dagar bort och SD vill uppenbarligen inte göra det flertalet andra partier hade gjort – sparkat Peter Lundgren. Kommer det att fungera då?

Sannolikt internt och i de egna leden men hur reagerar vi kvinnliga väljare som funderat över om de ska lägga sin röst på SD?

Förtroende

Politik är enkelt uttryckt en handel med förtroende som bygger på omdöme. Vill du få folkets förtroende så måste uppvisa gott omdöme, förutom att vara en god retoriker och naturligtvis ha ett program som tilltalar väljarkåren.

Peter Lundgren har kastas sig över en kvinna, på fest, full och det kan landa på en åklagares bord – oavsett vad de inblandade tycker. Skulle det nu inte göra det så landar detta i moral och etik.

SD kommer inte helelr att komma undan en debatt om dubbelmoral och hyckleri. SD kommer inte heller att komma undan anklagelsen om att detta är grabbarnas parti – ett parti som styrs av män som helst skulle vilja skrämma kvinnorna tillbaka till spisen. SD hoppas nog också att den här typen av ovanlig krishantering också ska leda till att saken faller i skymundan. Något som sannolikt inte alls kommer att bli fallet.

Kommer det att påverka valet då?

Kalla mig cynisk men jag tror inte det. SD har gång på gång visat att rasistiska uttalanden, järnrör och domar för allt från innehav av barnporr till misshandel inte påverkar deras väljare. Fast kanske finns det en gräns även för SD.