Dags för sista delen av Macken X Pokémonskola. Nu är det dags att kika på dueller, ditt Pokédex, gå igenom utvecklingar och hur använder Nearby.

I den här delen så kommer vi att gå igenom de funktioner som i huvudsak ligger till höger i spelet och funktionerna i mitten, som ligger under den röda Pokémon-bollen.

Bollen

Den röda bollen öppnar en ny meny och vy där du har Pokédex längts upp, Items till vänster, Pokemons till höger och butiken i mitten. Längst upp så har du inställningar, Tips, News och Events.

Pokémons

Nere till höger finns Pokémons. Där har du alla dina fångade Pokémons och du kan sortera dem efter när du fångat dem, namn, HP, favoriter mm. Klicka på den stora gröna knappen för att byta sortering.

Pokédex

Längst upp har du dit samling av Pokémons, ditt Pokédex, olika Pokémons som du har fångat. Du får en ny Pokémons i Pokédex om det är den första i sitt slag som du har fångat. Det är också något som du ska samla på – nya Pokémons och glöm inte att du kan byta till dig de du saknar.

I mitten finns alltså den interna butiken där du kan köpa massor av olika saker, bollar, raidpass, Lucky egg, Star Piece, Inkubatorer mm. Prylarna kostar coins som du antingen köper eller tjänar ihop genom att ta över och försvara Gym.

Items

Här är de saker som du har samlat ihop. Bär, raidpass, inkubatorer. kameran och en massa annat. Vad varje sak gör och kan användas till framgår av beskrivningen och då det är många saker så räknar jag inte upp alla här.

Quests

Quests är uppgifter som du får när du snurrar på Pokéstops – om det finns en plats ledig för du kan bara ha tre Quests aktuella samtidigt. Däremot så kan du hoppa ur läget då du ska fånga en Pokémon och spara det till senare.

Quests kan vara knutna till ett event. Då ska du lösa speciell uppgifter kopplade till just detta event. Quests kan också vara kopplade till en. viss Pokémon. Du kan bara fånga just denna Pokémon om du löser uppgiften. Spinda är ett exempel. För att fånga Spinda krävs att du hittar rätt uppgift. Det finns två typer av Quests, Field och Special. De senare är svårare men det ger också mer och större belöningar. Dessutom när du löst alla Special-uppgifter så har du chansen att fånga en mycket ovanlig Pokémon. Mew, Spiritomb är två exempel. Det är Pokémons som hittills inte gått att finna i det vilda – du kan bara fånga dem genom att lösa Special Quests.

Byta Pokémons

Ska du byta Pokémons som finns det saker att tänka på och vissa regler. Det kostar att byta Pokémons och det kostar för båda spelarna. Ju mer ovanlig en Pokémons är, en Legendary eller en Shiny Pokémon desto mer kostar det och du betalar i Stardust. Vill du byta till dug en ovanlig Pokémon som du inte har och om du just blivit vän med den du ska byta med kan det kosta hundratusentals Stardust, upp till en miljon. Därför spela med andra, skicka gåvor och öka på vänskapen – innan du byter. Du kan dessutom bara göra vissa byten en gång per dag.

Tänk också på att en riktigt bra Pokémon kan degraderas när den byts – den kan bli bättre eller sämre.

Inställningar

Under inställningar så kan du slå av/på musik, ljud och ljudeffekter,. De flesta spelare slår av alla ljud därför att det kan upplevas som irriterande när di spelar tillsammans med andra. Tänk dig att ni står 25-30 spelare med allt ljud påslaget.

Jag har Battery Saver påslaget. Då släcks skärmen om jag bönder telefonen upp och ned. Spelet är fortfarande aktivt men sköärme släckas vilket sparar batteri.

AR+ är ett läge där du ser din Pokémon i samma miljö som du befinner dig i – verkligheten. Jag har det inte påslaget som standard men ibland, om en Pokémon står långt bort kan det underlätta med AR+. Då måste du vända dig rakt mot din Pokémon innan du kan kasta. Du ser en massa gröna blad på marken när du är på rätt väg.

Under inställningar så kan du också koppla din telefon mot Goctha/Pokémon GO Plus – armband för att spela med telefonen i fickan. Här finns en koppling mot Pokeball och mot Nintendo Switch. Det senare krävs om du ska få och aktivera en låda som heter Mystery Box. Den lockar fram den mystiska Pokémon Meltan.

Att tänka på

Det finns en övre gräns för hur många Pokémons du kan samla på dig, hur många olika saker som du kan ha lagrade och får du ihop för många så måste du kasta några saker eller köpa mer utrymme.

När du ska utveckla Pokémons skola först om det är en riktigt bra Pokémon. Även om det kan locka att fylla Pokédex så samla bra Pokémons och skicka de sämre vidare. Det lönar sig i längden.

Vill du ha bra koll på dina Pokémons så rekommenderar jag att du skaffar en app att göra det med.

Poke Genie är en riktigt bra app för iOS/iPhone
Calcy IV använder många som har en Androidtelefon

Ut och jaga nu!