Pokémon GO är ett spel för alla åldrar, gamla som ung och som spelas av alla åldrar. Det är ett spel för din smarta mobil där påhittade, digitala små monster blandas med verkligheten. Detta är del av en genomgång för dig som just börjat att spela fler som funderar på att spela.

Det ska sägas direkt – att de här genomgångarna inte kommer att kunna täcka in allting, alla delar i spelet. Pokémon GO är nämligen ett spel som vuxit i komplexitet med en rad funktioner, inslag och saker sedan det lanserades 2016. Jag hoppas kunna få med det viktigaste i alla fall så att du kommer igång med ditt spelande.

När du installerar Pokémon ombeds du att välja lag, gult, rött eller blått vilka står för Instinct, Valor och Mystic. Välj med eftertanke för du kan inte byta kan med mindre än att du köper den medalj som krävs för att kunna göra det och du kan bara byta lag en gång per år. Kolla upp vilken för och vilket lag dina kompisar spelar med och i och välj det laget. Då har ni nytta av varandra.

Spelet

Du laddar ned Pokémon GO från Google Play (Android) eller App Store (iOS). Installerar spelet och skapar ditt konto. När spelet är på plats i din smarta mobil så när du redo att börja spela. Pokémon GO är ett spel där du rör dig ute i verkligheten där Pokémons dyker upp. Det finns två platser som du ska hålla rad på – Pokéstops och Gym.

Ett Pokéstops är en platta som du ska snurra på. Då får du belöningar i form av bollar och andra saker som är bra att ha i spelet. Via Pokestops får du också uppgifter att lösa som också ger olika belöningar. Pokéstops finns alltså placerade som fasta punkter ute i den digitala verkligheten, precis som gym.

Ett Gym är en annan viktig fast punkt i spelet. Gym kan tas över, attackeras och försvaras. Här visas det lag som håller Gymmet med den färg som laget har. I varje gym så ryms maximalt sex stycken Pokémons. Har du tur och det finns en ledig plats så peta in din bästa Pokémon och hoppas på att du får ligga kvar ett tag. Åtta timmar för lika med 50 coins och det är maximalt vad du kan få på en dag.

Via Potestops och Gym får du också en massa bra, nyttiga saker varje gång du snurrar på dem så även om ett gym har ”fel” färg, stanna till och snurra på det för att få bollar och andra saker så att du kan fortsätta att fånga Pokémons.

Fånga

Spelet går ut på att gå runt, jaga Pokémons, som dyker upp i spelet och du fångar en Pokémon genom att kasta en boll, röd, blå eller gulsvart. Bollarna ökar dina chanser att fånga en Pokémon beroende pågå färg – de rankas röd, blå och gulsvart där den sista är den bästa bollen. Du kan även öka dina chanser genom att första kasta ett bär.

I videon, nedan, gör jag flera saker samtidigt:

  • Jag snurrar ett Pokéstop och får belöningar
  • Jag fångar en Pokémon med en blå/röd boll
  • Jag skickar denna Pokémon vidare till Professorn och får en belöning

Valet av en blå/röd boll handlar om att jag använder en Gotcha, ett armband när jag spelar. Detta armband fångar och snurrar automatiskt och armbandet använder bara röda bollar så när jag kastar själv använder jag ofta en annan färg för att spara på mina röda bollar. Jag skruvar också mina kast, curve balls, vilket ökar chansen att fånga en Pokémon. Det är svårare så träna och fungerar det inte, sikta noga och kastas rakt. det är bättre att träffa och träffa bra än att kasta bort en massa bollar.

Professorn

I spelet finns en, eller flera professorer. De studerar Pokémons och du kan skicka en Pokémon vidare och få en belöning. Jag gör det med alla Pokémons som inte är tillräckligt bra, 90 procent eller mer. Du hittar de funktionerna nere till höger – om du trycker på den stora gröna knappen.

Items visar hur många olika saker du har.
Favorite sätter en stjärna pågå en Pokémon. Ett bra sätt att se till att du inte skickar den vidare till Professor av misstag och ett bra sätt att marklera att det är en bra Pokémon.
Transfer skickar en Pokémon vidare till Professorn. Du får en belöning men tänk på att då är den borta, för alltid.

Rör på dig

Pokémon GO går ut på att du rör på dig, går runt och fångar Pokémons. Ju fler du fångar, desto mer poäng, XP, får du ihop. Snurrar du Pokéstops så får du belöningar och detsamma om du besöker gym och snurrar dem. Pokémon GO är ett spela för samlare där du samlar saker.

Du sparar de Pokémons som är bra, skickar vidare de andra till Professorn så att du får mer belöningar.

Ut och jaga nu!

PS. Jag heter Northwiz i spelet och springer vi på varandras så säg hej och har du frågor så lovar jag att försöka att svara på dem.