Det finns en mänga ord och uttryck i Pokémon GO som kan vara lite svåra att förstå om du precis har börjar att spela. Här är en ordlista så att du kan hänga med.

Många av orden är svengelska. Det är försvenskningar av engelska ord som finns med i spelet.

Ta ned

Du tar ned ett gym, utmanar alla de Pokémons som försvarare det, duellererar, vinner och tar ned och tar över gymmet.

Raida

En raid är då du utmanar en gymboss. Beroende på nivå så kan du vara ensam eller så måste du spela med andra. Gymbossar rankas från T1 till T5 där den senare är den svårast att besegra.

Dodga

Under en raid, eller en attack så kan du hoppa i sidled, hoppa undan en attack vilket är att dodga (från engelskans dodge)

Gotchan

Armband som kan användas för att fånga Pokémons medan du har telefonen i fickan. Det finns tre varianter, en boll, ett officiellt armband och så en piratkopia – Gotcha. Skillnaden är att den senare kan fånga Pokémons och snurrar Pokestops/Gym automatiskt.

EX-Raid

Vissa gym är märkta med ED-Raid Gym. en lyckad raid mot ett sådant gym kan leda till en inbjudan till en speciell raid, under en vis tid och då har du chans att fånga en speciell Pokémon. I skrivande stund är det Deoxys.

Moves

Alla Pokémons har olika förmågor, attacker, styrkor och svagheter. Det är moves.

Shiny

Vissa Pokémons har en annan färg än andra – de är shiny.

Alolan

Alolan är Pokémons som ser annorlunda ut än övriga. De är inte shiny utan kommer från en viss region, Alolan, och därför ser de annorlunda. ut, Rattata exempelvis är mörk, inte lila.

Lucky Pokémon

En Lucky Pokémon kan du få vid ett byte och speciellt stor chans om det är en Pokémon som du fångade för länge sedan. En Lucky Pokémon kostar mindre att utveckla.

Best friends

Skicka gåvor, spela tillsammans spå blir ni allt bättre vänner tills ni efter tidigast 90 dagar blir Best friads vilket betyder att det kostar mindre att b yta Poke´mons och ni kan skicka EX-raid inbjudningar till varandra.

Lurat upp

Lures används för att locka till sig Pokémons vid ett Pokéstop. Lurar du upp en samling Pokéstops så har du lurat upp.

Kläcka ägg

I spelet får du ägg om du skickar gåvor och snurrar Pokéstops/Gym. Ägg som kräver att du går 2, 5 eller 10 kilometer innan de kläcks. Det finns Superinkkubatorer att köpa i spelet som gör att äggen kläcks efter en kortare distans än så.

Events

Niantic som utvecklar Pokémon GO arrangerar events. Det kan vara Community Day där du under tre timmar spelar med andra och en viss speciellt Pokémon är i fokus eller så är det längre events med olika belöningar. Det är arrangemang under en begränsad tid eller på en begränsad plats.

Scanner

En scanner kan ta reda på var en viss Pokémons finns, var det är dags för en raid tillsammans med information om vilken Pokémon det är. Det är inte tillåtet att använda en scanner enligt Niantics regler.

Discord

Discord är en chat-app och tjänst som många spelare använder. På Discord så kan du hitta aktuell lokal information, få reda på var och när det är dags för en raid mm.

The Silph Road

Stor digital mötesplats på reddit för spelare.

Coins

Det finns en intern butik som du kan köpa allehanda prylar i, bollar, raidpass, inkubatorer och kläder. Du handlar med Pokécoins som du antingen köper för riktiga pengar eller så tjänar du in dem genom att ta ned gym, lägga in Egan Pokémons och hoppas påa tid u får ligga kvar så att du får coins som belöning. Du kan få max 50 coins per dag.

Legendary

En speciell typ av Pokémon som är legendariska. De dyker ofta upp som raidbossar eller under speciella events. De bytes hela tiden i spelet och återkommer ibland som belöningar efter det att du klarat sju dagars uppdrag.

Quests

Quests är uppgifter som du får då du snurrar på Pokestops. Klarar du en uppgift per dag i sju dagar så får du chansen till en extra fin belöning, fånga en Legendary exempelvis. Quests är också uppgifter som kan knytas till ett visst event eller för att du ska kunna fånga en viss Pokémon.

Adventure Sync

När du är ute och går så mäts sträckan och sedan summeras allt varje måndag morgon. Ju längre sträcka du gått under veckan desto bättre och mer belöningar. Din sträcka kan synkroniseras med Apple Watch så att distansen mäts även om du inte spelar.

Fotobomba

Du kan använda kameran i spelet och ta bilder av en viss Pokémon i en viss miljö, där du befinner dig. Slumpmässigt så kan du en Pokémon fotobomba, hoppa in i bilden och därefter kan du fånga just denna Pokémon. Normalt är det Smeargle men just nu, när detta skrivs så är det Detective Pikachu.

Community Day

Ett speciellt event under tre timmar då du ska spela med andra. Community Day annonseras ut i god tid i förväg och du får veta vilken Pokémon som är i fokus. Just denna Pokémon kommer att finnas i riklig mängd och några få av dem kommer att vara shiny.

Level 40

Sista och högsta nivån som kräver 20 miljoner XP. Numera finns det hyggligt gott om spelare som varvat spelat både en och två gånger.

Spawn

När en Pokémon dykler upp så spawnar den. Dyker samma sorts Pokémon upp inom ett begränsat ställe så kan det vara ett Nest, ett näste.

Väder boostad

Vissa Pokémons blir speciellt starka vid ett viss väder – väder boostade.

Hatcha

Kläcka ägg, efter engelskans hatch

Regionala

Vissa Pokémons när regionala, dvs de finns bara på en viss kontinent, inom ett visst större område. Mr Mime finns exempelvis bara i Europa.

Det finns fler ord som används men det här är de viktigaste, de mest använda.

Ut och jaga nu!