Niantic har under lång tid fått hård kritik för att annonsera ut nya shiny Pokémons utan att berätta att det i sig inte alls betyder att tillgången på just shiny-varianten är högre än vad som kan antas vara normalt.

I snitt ligger shiny på 1 på runt 500 vilket innebär att du kan få jaga länge, mycket länge innan du hittar en shiny Pokémon. Undantaget är Community Day och speciella event. Då brukar fördelningen ligga på en på tjugo, på ett ungefär. Samtidigt finns det Pokémons där det med mycket stor sannolikhet är betydligt sämre odds män så. Magic Karp och Scyther är två exempel. Där är det sannolikt att siffran ligger avsevärt mycket högre.

Oftare

Så det faktum att Niantic skriver att en ny shiny lanseras i spelet betyder inte att den förekommer oftare, bara att det nu finns en shiny-variant. En ny shiny Pokémon som lanseras nu i samband med den speciella raidveckan är shiny Bronzor. Här pekar de första rapporterna på en lite bättre tilldelningen än tidigare – en på 95, runt en på hundra med andra ord. Den kommer att bli svår att hitta men det är trots allt bättre odds än en på drygt 4 000 vilket kan vara oddsen för Magic Karp och Scyther.

The Silph Road

Ut och jaga nu!