Sexton år efter det att Internet Explorer för Mac lades ned så kommer Microsoft med en ny webbläsare för macOS – Microsoft Edge. Den bygger på Google Chrome, samma renderingsmotor, men har en del Microsoft-kopplingar.

Normalt sett. brukar jag inte testa alpha- eller betaversioner. Detta är ett undantag, utan betygsättning, då det handlar om en Canary-version, en tidig, testversion som Microsoft släppt och som sedan läckt ut.

Renderingsproblem

På det hela taget så fungerar Edge riktigt bra. Det finns en del renderingsproblem, saker som visas fel, på några hemsidor och något annat är inte att vänta sig av en tidig version. Det finns en del synliga skillnader – standardsökmotor är Bing, Microsofts egen sökmotor, inte Google. Du kan byta till DuckDuckGo (tack för det Microsoft), även om det inte är helt lätt att hitta bland inställningarna.

Tillägg

Det finns en hygglig samling tillägg/extension som du kan ladda ned och installera för att bygga ut Microsoft Edge. 1Password saknas kan noteras men om Edge växer i popularitet så lär det kommer flera tillägg och 1Password brukar vara snabba på att anamma nya webbläsare.

Integritet

Sedan över till det här med integritet – vad samlar Microsoft in och hur används informationen?

Det ser onekligen ut som att Microsoft samlar in mindre och att du som användare kan styra det i högre grad än vad som är fallet med Google Chrome. Jag har inte undersökt i det i detalj så det lär vara ett ämne som det finns anledning att återkomma till.

Sammanfattningsvis – Microsoft är en rapp, rätt smidig webbläsare som förhoppningsvis kan ge dominanten – Google Chrome en match när den är färdig.