I dag är det pressfrihetens dag – en frihet som många av oss tar som självklar och som väldigt många borde få kunna ta som självklar. Pressfriheten är under hårt tryck och tro inte att det bara gäller alla andra, alla andra länder. Pressfriheten utmanas även här hemma.

I samband med ett seminarium om pressfrihet så delar Reportrar utan gränser sitt pris till den mexikanske journalisten Ismael Bojórquez Perea. En orädd chefredaktör för tidningen Ríodoce i delstaten Sinaloa där granskning av narkotikakarteller, organiserad brottslighet och korruption görs med livet som insats. En tyvärr inte helt ovanlig situation för journalister på många platser i världen.

Demokratier

Fria medier som granskar makten är en fundamental del i alla demokratier. Därför borde försvaret för fria medier sitta i ryggmärgen på de allra flesta men det gör det inte. Journalister attackeras, får ta emot hot vilket lett till en illavarslande självcensur. Journalister skriver inte det de borde och vill skriva om av rädsla för den egna säkerheten. Antalet hot och polisanmälningar ökar och speciellt utsatta är kvinnliga opinionsbildare, där sju av tio fått ta emot hot.

USA

I Donalds Trumps USA leds påhoppen och hoten mot fria medier från Vita Huset. Två år efter det att Trump tillträtt som president så har arbetsförhållandena försämrats så mycket att USA numera karaktäriseras som ”oroväckande” i Reportrar utan gränsers ranking. USA har ramlat ned till 48:e plats efter länder som Namibia, Sydafrika, Slovakien, Chile och Rumänien.

Kritisera

Ofta när ämnet kommer upp så kommer invändningen ”men man måste ju får kritisera journalister”. Mitt svar är självklart, det ingår i press- och yttrandefriheten vilket är det vi diskuterar, inte kvaliteten på journalistiken.  I övrigt har jag hört vartenda argument i boken om hur journalister ska kritiseras men det är inte det pressfrihet handlar om. Fria medier är en grundförutsättning för en fungerande demokrati och den som vill inskränka, kväsa, tysta och strömma journalister förespråkar ett annat statsskick. När Donald Trump kallar Washington Post, CNN, New York Times eller andra medier för ”folkets fiende” så är det därför att han vill avskaffa fria medier. Trump vill inte bli granskad och han förstår inte varför yttrandefrihet, tryckfrihet och pressfrihet är viktiga grundläggande rättigheter. I hans USA så ska medierna hylla den president som nu passerat 10 000 uppenbara lögner i olika uttalanden. Det är i snitt 23 lögner per dag sedan han tillträde ett ämbete som folkvald,

Förstår inte

Det senare förstår inte Trump heller. Han förstår inte vad det innebär att ha ett ämbete,. vilka krav som ställs på honom och han har följaktligen inte heller något över för pressfrihet. Under hans två år så har USA, ”land of the free”, rasat på listan över pressfriheten. Listan toppas av Norge, Finland, Sverige, Nederländerna och Danmark. I botten Kina, Eritrea, Nordkorea och Turkmenistan.

För dig som planerar nästa semester kan nämnas att Egypten ligger på 163:e plats, Turkiet kommer in på 157:e plats och Thailand finns på plats 136 av 180 länder.

I dag är det Pressfrihetens dag, en frihet och en rättighet som vi instinktivt alltid borde stå upp för och försvara och vi ska per automatik alltid vara djupt misstänksamma mot varje politiker som vill inkränka den rättigheten.