Nyligen så lade Googles chef Sundar Pichai ut texten, i New York Times, om hur Google ser på sin verksamhet, varför de samlar in data om oss och vad den användas till. Pichai passade också på att sikta på Apple, utan att nämna konkurrenten vid namn naturligtvis. Det är de vanliga dimridåerna från Google och precis om vanligt så berör inte Pichai de riktigt viktiga frågorna.

Our mission compels us to take the same approach to privacy. For us, that means privacy cannot be a luxury good offered only to people who can afford to buy premium products and services. Privacy must be equally available to everyone in the world.

New York Times

Udden är riktad mot Apple och Pichais poäng är att det inte bara är de rika som ska ha råd med hög integritet och ett bra skydd för sin personliga information. Apple är därmed, i hans ögon, ett företag som säljer till de rika, de som har råd medan vanligt hyggligt folk utelämnas åt andra och det är där – bland vanligt hyggligt folk som Google finns som en riddare i vit skinande rustning på en vit springare.

Vackert och inte ett öga är torrt.

Inte säger

Det finns ett problem med det Pichai och Google säger och det är det de  inte skriver och inte berättar. Google lanserar inom kort Android Q som är en ny version av Android med fler inställningsmöjligheter som rör just användarens integritet och information. Pichai framhåller det som ett exempel på att Google lyssnar och att Google har förstått. Så de tar fram en ny version för vanligt hyggligt folk som inte har råd med Apples prylar. Pichai berättar inte att Android Q kommer att kräva en ny telefon. Vill du ha Android Q så får du köpa en ny mobiltelefon. Pichai berättar inte att Google garanterar att du får viktiga uppdateringar i 18-24 månader efter det att du har köper en av deras telefoner. Köper du en iPhone så kan du räkna med viktiga uppdateringar i fyra, fem upptill sex år efter köpet.

Vill du ha Android Q så måste du köpa en ny telefon. En telefon där du kan räkna med uppdateringar i max två år efter köpet. Du får då Googles version av vad som kallas integritetsskydd. Ett skydd som de flesta experter inte är ett dygn imponerade av.

Köper du en iPhone så kan du räkna med uppdateringar i 4-6 år och du får marknadens tuffaste, hårdaste och bästa skydd för din information.

Det berättar inte Pichai.

Subventioner

När vi nu ändå är inne på priser så låt oss prata subventioner – för det är ett skäl till varför Google säljer billiga prylar, subventioner. Googles försäljning av vår personliga information subventionerar Googles andra produkter och program. Det är nämligen affärsmodellen – få fler att använda Googles prylar för att kunna samla in ännu mer data.

Slutligen hur bra är då Google på att skydda informationen?

Två ord – Google Plus

Google tvingades att hastigt lägga ned sin sociala mediatjänst sedan buggar och säkerhetsproblem som drabbade drygt 50 miljoner användare blev för många, för dyra och för svåra för Google att åtgärda.

Sundar Pichais inlägg är för att citera den store filosofen John Belushi – Bullshit!