Så snart Apple släpper en serie nya testversioner, betaversioner, av sina operativsystem så får jag frågan om jag har installerat dem. Även om jag förstår nyfikenheten så förstår jag inte varför helt vanliga användare är villiga att ta risken att få en icke fungerande eller illa fungerande enhet som dessutom inte fungerar som den ska i Apples ekosystem.

Betaversioner ska bara installeras på/i testprylar och jag jobbar och använder min iMac 5K, min MacBook Pro, min iPhone XS Max och min Apple Watch. Då och då installerar jag betaversioner av iOS i min iPad Pro men bara om jag verkligen är nyfiken på en speciell funktion.

Förutom den helt uppenbara anledningen – du ska inte använda testversioner i produktionsenheter så finns ytterligare ett tungt vägande skäl – betaversioner passar inte alltid in i ekosystemet.

Tillsammans

Apples styrka är inte enbart macOS, WatchOS eller iOS. Apples styrka sitter i att alla de här plattformarna fungerar tillsammans och att det finns tjänster och funktioner som knyter ihop dem. Betaversioner kan bli lite udda fåglar i det sammanhanget. De har nya funktioner för ekosystemet som du inte kan använda fullt ut eller så har de nya versioner av en del tjänster vilket gör att de inte riktigt fungerar som dina andra Apple-prylar. De är inte med i familjen, fullt ut.

För mig är det helt avgörande. Jag har alla mina prylar sammankopplade och sammanlänkade. Stora filer, projekt och dokument lagras i vår egen molntjänst. Det gör att jag kommer åt alla filer, all information i alla mina enheter. Även mina datorer är länkade tillbakadra med Apples molnlösning. Lägger jag en fil på skrivbordet i en dator så kommer jag åt den i min andra dator. Detta via iCloud Drive-funktionen. Datorerna blir därmed kopior av varandra, automatiskt.

Det flödet och den funktionen får inte störas därför att det i så fall skulle påverka hela mitt sätt att arbeta. Detsamma gäller kallade program som jag använder. De måste fungera och jag tänker inte ta chansen med en betaversion men, och nu kommer ett stort men.

Sena betaversioner

Jag brukar nämligen ibland installera sena betaversioner när Apple hunnit göra det mesta, putsat och fått bort de flesta buggarna. Speciellt om det är en större uppdatering och lite större förändringar. Då tar nyfikenheten över och jag vill testa och se med egna ögon. Just nu, i skrivande stund så är vi inte där. Apple har släppt en första publik betaversion och även om det sägs vara en rätt stabil version så finns inga garantier för att kommande testversioner också är det så jag kommer att avvakta.

För mig är funktion prioriterat före nyfikenhet.