Jag har länge varit emot prenumerationsavgifter men jag har tänkt om, helt och hållet  bra utvecklare ska ha betalt och bra program ska du betala för. Vi får det vi betalar för nämligen.

Nu är det inte så att jag svängt om helt och hållet. Abonnemang tenderar till att samlas på hög och i slutändan så kan den samlade kostnaden per månad bli ganska hög. Därför föredrar jag en högre summa, direkt, men jag förstår också att när det gäller vissa program så är abonnemangsmodellen bättre – för alla.

1Password

1Password är ett sådant program. Det underhålls, uppdateras och det tillhandahåller tjänster för synkronisering. Det är i grunden ett abonnemangsprogram och app. För under 40 kronor i månanden får du program för din Mac och de appar du behöver för din iPhone och iPad.

Fram till helt nyligen så höll jag emot. Jag ville köpa programmet, betala en engångssumma och sedan fortsätta köra programmet i ett par år innan det möjligen var dags att uppdatera igen. Den betalmodellen är inte hållbar för en tjänst, ett program och appar såsom 1Password. De måste helt enkelt få en jämnare ström av pengar därför att hela deras plattform kostar pengar och som bekant så drivs företag för att tjäna pengar. Det är också skälet till att Apple numera rekommenderar utvecklare att gå över till abonnemangsmodellen.

Alla appar och tjänster hamnar inte i den här kategorin. Jag kommer aldrig att köpa ett abonnemang på en app som kan skapa PDF-filer, exempelvis och inte heller ett abonnemang för en app som skapar filter för mina bilder, inte med mindre än att det handlar om en plattform med en rad tjänster och något som jag verkligen behöver, vill ha och som gör min tillvaro enklare.

Lösenord

Lösenord är ett gissel samtidigt som du måste se till att ha säkra lösenord, olika lösenord och krångliga lösenord. Under flera år så har jag använt 1Password som jag registrerade och köpte för flera år sedan. Jag har köpt uppdateringar men hållit mig undan abonnemang, till nu.

Det var dags att välja väg – uppdatera appar och annat tillsammans med programmen i mina datorer. Jag valde ett abonnemang då jag får synkronisering, appar för mina mobila enheter och program för mina datorer. Värdet, det samlade värdet av att ha en tämligen problemfri hantering av lösenord är värda mer, betydligt mer än runt 40 kronor i månaden.

Jag vägde för, emot och funderade också på vad jag skulle göra om 1Password försvann. Det gjorde valet enkelt.

Bra utvecklare ska ha betalt, liksom bra appar och program.