Julian Assange anklagas nu av amerikanska myndigheter för att ha deltagit i spionage riktat mot USA tillsammans med Chelsey Manning. Den senare fördes nyligen tillbaka till fängelse för att hon vägrar att vittna mot Julian Assange.

Låt mig först säga att det är fullständigt självklart att journalister inte har någon frisedel för att spionera eller samla in mycket hemlig och känslig information hur som helst. Det är också en ytterst runt och fin linje mellan den granskande funktion som journalister ska ha och fria medier kontra den verksamhet som underrättelsetjänsten sysslar med. Även om säkerhetstjänsten helst skulle se att inga journalister kom ens i närheten av deras verksamhet så ska den också granskas precis som all annan myndighetsutövning. Det är en tydlig upptrappning som Trump Justitiedepartement nu gör sig skyldig till i de nya anklagelse mot Julian Assange. Det handlar om 17 nya punkter och de kan leda till ett fängelsestraff på 10 år eller mer.

Ytligt

Jag vet inte om Julian Assange har gjort sig skyldig till spionage utan jag vet bara det jag läsa mig till men hela historien lämnar en dålig smak i munnen för som alltid då det handlar om anklagelser om spionage så hålls allmänheten utanför, liksom alla journalister,. Det är en lämplig åtalspunkt för att kunna bedriva en rättsprocess utanför de öppna domstolarna och en process där öven Assange och hans försvarare kan förhindras och stoppas från att få ge sin syns på processen. Det här kan sluta med att vi får veta vad Assange anklagas för utan detaljer och utan att Assange ges en möjlighet att ge sin version och synd på saken.

Det kan också sluta med att den person, Trump, som Julian Assange aktivt medverkade till att bli vald blir den kastar honom i amerikanska fängelse – indirekt via Justitiedepartementet.

%d bloggare gillar detta: