Det finns regler för hur du förväntas att spela Pokémon GO och regler som du gått med på då du laddade ned appen och installerade den. Sedan finns det oskrivna regler. Macken X försöker reda ut vad som är vad.

Vi börjar med Niantics regler, de du gick med på när du laddade ned och installerade spelet och då tar vi det som inte är tillåtet.

Spoofing

Genom att fuska med GPS-data så sitter spelaren på ett och samma ställe och förflyttar sin avatar, sin spelfigur i spelet till olika platser. Vill du förflytta dug till Japan och Tokyo exempelvis så skickas GPS-data in till spelet så att din spelare flyttas dit. Sedan kan du traska runt och fånga regionala Pokémons och annat som du vill ha.

Det är definitivt ett brott mot Niantics regler och du kan bli av med ditt konto om du ertappas.

Shaving/cycling

I mina ögon är det här den värsta formen av “fulspel”. Det går ut på att du hela tiden ser till att skaffa dig plats i det egna lagets gym med hjälp av ett extra konto i en annan färg. Du använder två konton, i olika färger och sedan slår du ut lagkamrater med ett kontor i en annan färg så att du alltid kan stoppa in en Pokémon på ett gym.

Ett exempel:

Du och din kompis är med i det blå laget. Ni är Team Mystic och ni åker runt tillsammans i er bil och spelar. När stöter på ett gym som, är blått och som ni inte har fått guldmedaljen för så plockar ni fram ert extrakonto, ett rött konto, Team Valor. Med hjälp av det kontot så slår ni ut två lagkamrater och ordnar plats åt er själva.  På det sättet ser ni till att snabbt ordna guldmedaljen på nya gym och ni ser också till att snabbt ordna 50 coins per dag – på bekostnad av era egna lagkramrater i Team Mystic.

Det är ett klart brott mot Niantics regelverk.

Scanner

Det har under lång tid funnits fungerande scanners som använts för att hitta Pokémons och raider. Det är ett brott mot Niantics regler men generellt bland spelarna så har det inte uppfattats som ett osnyggt sätt att spela.

Delvis så har scannerns roll tagits över av Facebookgruppen, Discord och meddelandefunktioner som används för att tipsa spelare om var och när det finns Pokémons och raider. Ett sätt som inte strider mot Niantics regler.

Byta konton

Det förekommer också att spelare byter konton med varandra. Speciellt mellan olika regioner förekommer det för att komma åt regionala Pokémons.

Det är ett brott Niantics regler.

Flera konton

Flera konton, flera telefoner samtidigt är också ett brott mot Niantics regler. Du spelar med ett konto på den plats där du befinner dig.

Oskrivna regler

Det är i korthet de officiella reglerna, Niantics regler. Sedan finns det som sagt oskrivna regler. De är långt mer komplicerade, skiljer sig en del från olika orter och platser och de bottnar i en slags moral och etik. De kan sammanfattas i spela schysst.

  • Slå inte ut spelare som precis tagit med ett gym. Låt de få en belöning för sin insats, ett gäng coins.
  • Håll tiderna – är det sagt en tid för en rad så var på plats i tid
  • Av samma skäl så har du anmält dig till en raid – kom, utebli inte
  • Olika spelare spelar olika, respektera det
  • Spelare vill spela med sin egen färg, respektera det
  • Var hjälpsam, frågar någon, hjälp till

Pokémon GO är ett komplext spel med många olika inslag. Det leder till att spelare jagar olika saker, samlar olika saker och det innebär också att sättet att spela skiljer sig. Jag är själv en sådana spelare. Jag nådde sista nivån, 40, för länge sedan och är inte särskilt intresserad av att jag XP. Jag samlar prylar och nya Pokémons och knappt ens det. Jag spelar förvisso dagligen men långt ifrån intensivt eller ofta. Jag raidar inte dagligen, snarare i perioder då det finns en ny Pokémon att jaga. Då spelar jag en dag eller två, fångar det antal jag vill ha och sedan går det långt mellan raiderna igen. Mitt sätt att spela leder också till att jag spelar med de som spelar ungefär på samma sätt.

Ut och jaga nu!

Mackens Fråga: Har du en spelkonsol?
Share This