Ända sedan regeln om hur spelare får finnas i målgården, när och hur mycket en spelare får påverka en målvakt så har regeln diskuterats. Det är dags att plocka bort regeln nu, minska behovet av att domarna ska bedöma när och om en målvakt störs. Lägg sedan till att regeln gjorts om flera gånger men den är fortfarande föremål för diskussion. Den har lett till ett domarlotteri som kan komma att kosta enskilda klubbar miljoner.

Vi tar regeln först:

Om pucken går i mål i anslutning till att försvarande lags målvakt har hindrats att utföra en räddning på grund av fysisk tillfällig kontakt av en anfallande spelare (medan målvakten med någon kroppsdel befinner sig i målområdet). Detta inkluderar såväl situationer som initierats av den anfallande spelaren och situationer som initierats av målvakten. Det är målvakten som har rätt till sitt målområde, inte tvärtom. Dock måste målvakten bedömts ha blivit störd av kontakten för att målet ska underkännas enligt denna regel.

Det innebär att du som motspelare inte får störa målvakten, även om målvakten har delar av sin kropp utanför målgården, så länge målvakten står kvar i målområdet. Utifrån regeln är det alltså korrekt att döma bort Färjestads mål mot Djurgården nu senast men kan någon förklara hur Djurgårdens 2-1 mål mot Skellefteå kan ha godkänts utifrån samma regel?

Riktigt löjligt blir det när det sitter en fd Djurgårdmålvakt i studion och en målkvaktstränare (Djurgården) och är helt över ens om att målet borde ha dömts bort. Michael Tellqvist och Petter Rönnqvist var eniga om att Mantas Armalis klubba stoppas och han kan inte flytta sig i sidled utan att bli störd. Målet godkändes likafullt och inte ens den mest fanatiskt och mest inbitna Djurgårdare kan hävda att domarnas beslut inte var matchavgörande. Spelaren som störde Armalis var dessutom inne i målgården och han tacklades inte dit av en Skellefteå-spelare.

Bortser vi ett tag från vilka lag det handlar om så handlar det om en regel som ingen riktigt förstår tolkningen av och säsong efter säsong så är samma regel föremål för långa diskussioner. Säsong efter säsong såg framstår tolkningen som ett lotteri och det kan kosta miljoner att dra en nitlott.

NHL

På andra sidan Atlanten finns en betydligt enklare regel – motståndarspelare får inte finnas i målgården. Målvakten som lämnar sin målgård får räkna med rätt ordentlig kroppskontakt. Enklare, mindre bedömningar och oerhört mycket lättare att förstå. Resultatet ser vi i internationella matcher. Mål som utan minsta tvekan skulle ha underkänts i SHL är helt korrekta mål i NHL och internationellt.

Varför Sverige håller sig med en regel och en luddig, slumpartad regeltolkning är obegripligt.

Det är dags att minska domarnas bedömningsbörda, förenkla regeln och ta bort lotterierna i svensk ishockey. För egen del blir jag ursinnig så snart det ska videogranskas, så snart det blir en utdragen domarpalaver över en regel som är idiotiskt. En regel som i slutspel kan innebär att en förening tappar miljoner i intäkter. Låt spelarna få spela, låt lagen avgöra matcherna – inte domarna.