Demokraterna i Kongressens utskott, för Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet fortfarande utreds, kommer att kalla den förre advokaten i Vita Huset Donald F. McGahn II till utskottsförhör, något Trump motsätter sig.

Vita Huset har redan stoppat medarbetare som utskott vill förhöra från att svara på frågor från kongressutskott och från att vittna. Finansministern Steven Mnuchin har också vägrat att lämna över uppgifter som berör Trumps deklarationer för de senaste åren. Mnuchin har svarat att han först vill kontrollera huruvida det är lagligt eller inte att lämna över uppgifterna.

Stämt

Trump själv har stämt den demokratiska ordföranden i House Oversight, Elijah Cummings, för att han begärt ut uppgifter om Trumps finanser från revisionsbolaget Mazars USA.

Det är närmast fullt politiskt krig på flera fronter där demokraterna gör sin tolkning av Robert Muellers 448 sidors rapport om Ryssland inblandning i det amerikanska valet och hur Trump och Vita Huset har agerat gällande Muellers utredning och andra utredningar. Republikanerna gör inte helt förvånande till övervägande del en helt annan tolkning och striden handlar om flera saker:

  • Demokraterna vill se rapporten i sin helhet, även de delar som strukits över och som redigerats
  • Demokraterna vill också få ut Trumps deklarationer för att utreda vilka affärer och kopplingar hans bolag har bland annat till Ryssland.
  • Demokraterna vill gå vidare och utreda huruvida Trump har försökt stoppa eller förhindra brottsutredningar och Muellers utredning. Det gäller sparkandet av James Comey, den förre chefen för FBI, försök att sparka Robert Mueller och försök att få utredningar nedlagda.

Faller

Även om Trump själv väljer och vrakar bland olika opinionsundersökningar och hävdar att hans sätt att styra landet gjort honom till en av USAs mest populära presidenter så pekar CNN, Politicos och flera andra etablerade och ansedda opinionsundersökningar att Trump ramlat ned till 39 procents gillande, vilket är rekordlågt – även för Donald Trump.

Presidenten själv har fokuserat på sitt följarantal på Twitter och kallade till sig chefen för Twitter Jack Dorsey för att få veta varför hans följarskara minskat på senare tid. De som följt rapporteringarnar runt våra sociala medier vet att Twitter, Facebook och andra sociala medier på senare tid städat ut nättroll, politiska bottar och falska konton. Det innebär att de många användare på Twitter har tappat följare. Trump har vid upprepade tillfällen anklagat sociala medier för att missgynna konservativa och republikaner och vid mötet ville han veta hur han kunde tappa följare.

Trappas upp

Den politiska dragkampen och striderna förs nu i domstolar, i kongressens olika utskott och genom pressmeddelanden och uttalanden. Det handlar inte enbart om Robert Muellers rapport därför att vid sidan av den utredningen så utreds som sagt Trump, hans bolag, hans finanser och agerande av utskott i Kongressen.

Länkar

Politico

New York Times

Venturebeat