Detta är Netflix första svenska produktion och tv-serie. Den startar med en skolskjutning och sedan rullas en historia upp med flera bottnar, flera skeenden och som skildrar flera svåra ämnen. Något som kräver minst två saker, gott hantverk och goda skådespelare.

Störst av allt har båda. Manuset har skrivits av Camilla Ahlgren med hjälp av Malin Persson Giolito, Alex Haridi, Veronica Zacco och det bygger på Malin Persson Giolitos bok med samma namn, Störst av allt. Per-Olav Sørensen och Lisa Farzaneh har regisserat och detta är ett mycket gott hantverk. TV-serien håller ihop, trots olika trådar, olika ämnen och en del stickspår.

Tillgång

Störst av allt största tillgång är Hannah Ardéhn och Felix Sandman i huvudrollerna. De spelar sina roller känsligt, nära och de ger stor trovärdighet till sina roller överklasstjejen Maja och Sebastian. De ger bredd och tyngd till en historia som handlar om en rättegång, om skuld, ansvar och om en ung människa som hamnar mitt i en rad skeenden som hon inte har kontroll över. Det är en historia om familjer som upprätthåller ett perfekt yttre men som döljer mörka hemligheter.

Det är en en skildring av överklass, ett delat, segregerat Sverige. Utan att avslöja för mycket så är det också en historia om utsatthet.

Dialog

Det är som redan sagt välspelat med en välskriven dialog. Det senare är inte mints viktigt eftersom boken Störst av allt fått mycket beröm för sitt spår. Det är med andra ord en utmaning att överföra Malin Persson Giolitos ord till film och tv. Störst av allt är en välgjord tv-serie, mycket välgjord och Netflix har visat synnerligen känsliga fingrar när det gäller just ungdomserier. Streamingtjänsten är fylld av tv-serier och filmer som både behandlar känsliga och svåra ämnen samtidigt som de speglar ungdomar på ungdomars villkor. Störst av allt passar mycket väl in i sällskapet av 13 Reasons why, The end of the F**ckling world och Skins. Förklaringen til det är mycket enkelt – Störst av allt är en mycket bra tv-serie, faktiskt bland det bästa som producerats på senare år.

Betyg

TV-Serie: Störst av allt
Finns på: Netflix
Skådespelare: Hannah Ardéhn och Felix Sandman
Betyg:

Share This