Natten mot måndag så hade den sista säsongen av Game of Thrones premiär och har du inte hunnit att se det första avsnittet så kommer en spolierar recension här.

Den nya säsongen tar vid där den gamla slutades och de odöda (Whitewalkers) rev muren och började att marschera in i norr. Den sista säsongen handlar därför om uppladdningen inför den sista stora och avgörande striden.

Traditionellt

Det första avsnittet är också i den meningen rätt traditionellt. Intriger och trådar ska vävas samman och det handlar om att göra ett avstamp inför det som komma skall. Det blir rekapitulationer, några tillbakablickar – som väntat liksom för att lägga pusslet tillrätta innan det tar fart på riktigt.

Det handlar också om återseenden, band som ska knytas på nytt, på gott och på ont, vilket gör att inledningen av den sista säsongen är ett slags uppsamlingsheat så att vi får in alla i fållan – innan det riktiga loppet startar (slut på metaforer nu).

Storslaget

Game of Thrones är välspelat, påkostat, storslaget och en tv-serie av långfilmskaraktär vad gäller resurser. Den sista säsongens första avsnitt är inget undantag och vad gäller scenerier, kostymer och stora scener så håller Game of Thrones ställningarna.

Nu går det naturligtvis inte att på ett rättvist sätt betygsätta ett enda avsnitt av en serie som innehåller sex stycken avsnitt. det var som att sätta betyg på en långfilm efter en kvart. Det första avsnittet torde inte göra någon besviken i alla fall därför att de flesta förstår att i inledningen av en ny säsong så är det mycket som ska sättas samman innan den verkliga dramatiken drar igång.

Så ja, nya Game of Thornes är bra, välspelat, bombastiskt, storslaget och på alla sätt verkligen Game of Thrones med hänsyn taget till att det är första avsnittet av sex.

Du hittar Game of Thrones på CMore och på HBO Nordic.

Share This