Reportrar utan gränser följer utvecklingen av pressfriheten i ett stort antal länder och nu har USA flyttats ned, fått orange färg vilket är resultatet av Donald Trumps ständiga attacker på fria medier.

Hittills i år har 5 journalister gripits, 10 har attackerats, 6 har stoppats vid gränsen och det finns 4 fall där domstolsutslag har stoppat publiceringar eller hindrat journalister i det journalistiska arbetet.

Press Freedom Tracker

US press freedom, enshrined in the First Amendment to the 1787 constitution, has been under increasing attack over the past few years, and the first year of President Donald J. Trump’s presidency has fostered further decline in journalists’ right to report. He has declared the press an “enemy of the American people” in a series of verbal attacks toward journalists, attempted to block White House access to multiple media outlets, and routinely uses the term “fake news” in retaliation for critical reporting.

Kartan

USA ligger nu på 48:e plats på Reportrar Utan Gränsers ranking. Norge, Finland och Sverige är de tre länderna som ligger i toppen av samma lista.