Det pågår en debatt just nu i olika forum och på the Silph Road om spelare tröttas ut och slutar att spela därför att belöningarna i spelet är för dåliga. Speciellt tycks detta drabba spelare som varit med ett tag, som passerat nivå 40 och som alltså inte har så mycket kvar att spela för.

En enkel lösning skulle ju kunna vara att höja den sista nivån men det låter sig inte göras hur enkelt som helst. Ska den gamla algoritmen följas så kom ihåg att mängden XP som krävs för varje nivå snabbt fördubblas. Det skulle innebära att vi snabbt skulle närma oss 40 miljoner, 60 miljoner eller 100 miljoner XP med bara några få nivåer ytterligare.

Lurade

Förutom en diskussion om att spelare kommer att känna sig lurade så får inte den sista nivån ligga för långt bort och kännas för svår att uppnå. Niantic skulle naturligtvis kunna höja belöningarna men det skulle också innebära att de på lägre nivåer snabbt springer genom nivåerna. Pokémon GO är numera ett komplext spel och lösningarna blir därför komplexa. Sedan är ju frågan om vi gamla spelare verkligen kommer att börja att spela mer intensivt igen bara därför att fler nivåer läggs till. För egen del är det uteslutet. Jag har haft min tid av milt galenskap och jagat raider hela dagarna i jakten på XP. Höjs nivån, den sista nivån, till 50 eller högre så innebär inte det att jag kommer att spela mer.

Shiny

Niantic har sedan en längre tid tillbaka haft stort fokus på shiny. Snart sagt vartenda event innehåller en shiny men det finns ett problem – det saknas balans mellan eventen. Jag har till dags dato fångat 93 Scyther, under detta event, ingen shiny. Tittar jag runt i min samling av Pokémons så det är duktig slagsida. Under vissa event, Community Days, så är Niantic mer än frikostiga med shiny. Under längre events så är det uppenbart att chansen att fånga en shiny är liten, för att inte säga mycket liten.

  • Ponyta – 306
  • Nidoran – 609
  • Mankey – 345
  • Magikarp – 1155
  • Jynx – 513
  • Minun – 457

Några fler exempel – siffran efter namnet är det antal Pokémons som jag har fångat utan att lyckas att fånga en shiny. Jag tror att många av oss som spelat länge har liknande erfarenheter och jag gissar också att flera spelare gett upp de mer riktade försöken att fånga en shiny.

Lönar sig inte

Det lönar sig helt enkelt inte att springa omkring och jaga en och samma Pokémon i tron att du ska lyckas att fånga en shiny. Det är här problematiken ligger. Du jagar inte eftersom det inte lönar sig. Hittar du en shiny så gör du det då du spelar som vanligt. Min erfarenhet är att merparten av de som passerat nivå 40 också över tid spelar allt mindre intensivt. Det finns inte så mycket kvar att leta efter och jag ser att mitt spelande ganska exakt följer mängden nya Pokémons. Jag spelar mer efter lanseringen av nya Pokémons helt enkelt därför att Pokémon GO är ett spel för samlare. Du samlar shiny, Lucky Pokémons, nya Pokémons och bättre Pokémons. Det senare leder inte heller till särskilt mycket mer spelande. Det är liten skillnad på en Pokémon på 90 procent och en Pokémon på 100 procent. Slutsatsen av det är – det lönar sig inte att jaga 100-procentiga Pokémons heller.

Kort sagt – det lönar sig inte.

Nu vill jag inte låta för gnällig. Jag spelar fortfarande, tycker fortfarande att det är roligt och jag spelar tillsammans med goda vänner. Pokémon GO är numera i första hand ett socialt spel, i andra hand så är det spel där jag samlar saker. Därför tror jag att lösningen, om du detta är ett problem, är att höja tilldelningen av shiny och andra belöningar. Vill Niantic att hag ska springa runt och jaga Pokémons, köpa coins och lägga pengar på spelet så får Niantic bjuda tillbaka.

The Silph Road

Share This