Naturfilmer på TV ska ha sir David Attenborough som berättare. Riktigt bra naturfilmer ska också ha fantastiska bilder och inte vika för den brutalitet som finns ute i det vilda.

Our Planet har allt det och det är fantastiska bilder som visar en natur som inte bara är hotad, den är på väg att försvinna. TV-serien tar tydligt ställning för djuren, miljöerna och naturen och visar på ett smärtsamt tydligt sätt hur vi människor påverkar miljön. På det sättet så är Our Planet en partsinlaga, en nödvändig partsinlaga och det är delvis skälet till att den nu dyker upp på Netflix. Det handlar om att snabbt nå en mycket stor publik vilket var skälet till att sir David Attenborough och produktionsbolaget som skapade Planet Earth valde just streamingtjänsten för sin nya tv-serie.

Inte traditionell

Our Planet är av det skälet inte en traditionell TV-serie. Det handlar inte om att visa upp söta apor, vackra delfiner i fantastiska miljöer, inte enbart. Our Planet handlar om hur dessa djurs miljö förändras, hur isbjörnar har svårt att hitta mat därför att isarna försvinner och hur valrossar dyker upp på platser där de egentligen inte hör hemma av samma skäl.

Tolka nu inte detta som att Our Planet är en TV-serie som bara visar upp naturens grymhet och hur vi har förstört djurens miljöer. Så är det inte alls. Our Planet ställer fascinerande, vackra och unika miljöer med häpnadsväckande bilder på djur mot hur vi människor påverkat djurens livsvillkor. Tittaren får veta hur det ser ut och det ställs mot vart vi är på väg. Ibland är det som redan sagts smärtsamt tydligt.

Enorm produktion

Our Planet är en otroligt vacker, fascinerande, förbryllande, smärtsam och pedagogiskt tydlig TV-serie. Det är en enorm produktion där över 50 länder har besökts och sammanlagt så har över 600 personer ingått i produktionsteamet under de fyra år som det tagit för att skapa TV-serien. Our Planer är också ett tydligt tecken på att Netflix nu är en tv-kanal och tv-producent av riktigt stora mått. Valet av Netflix från produktionsteamet för att lansera och sända TV-serien är också ett tecken på att Netflix är en riktigt stor spelare i sammanhanget. Naturfilmer av den här storleken har traditionellt hört hemma hos Public Service-bolagen. Nu visar Netflix att även den tiden kan vara förbi.

Betyg

Sedan över till det här med betyg. Går det överhuvudtaget att sätta betyg på en naturfilm där verkligen visas upp? Går det sedan att sätta betyg på en så enormt stor produktion som Our Planet och sätta något annat betyg än fem bensinpumpar?

Nej, när en TV-serie är så bra, så välgjord och sir David Attenborough ger röst åt det vi ser så går det faktiskt inte. Detta är en TV-serie som du inte får missa, en klyscha jo, jag vet men bortse från det och se Our Planet.

Betyg: Our Planet
Finns på: NetFlix
Betyg:

 

Our Planet – Netflix