Sverige kommer att rösta emot EUs direktiv om upphovsrätt. Detta sedan EU-nämnden sagt nej. Något som regeringen beklagar och i inlägg på Twitter så beklagar Morgan Johansson utgången som han säger är en möjlighet för kulturarbetare att få betalt.

Morgan Johanssons omsorg om teaterarbetare, fotografer, bildkonstnärer, författare och journalister för att nämna några är berömvärd – om det nu vore så att nätjättarna kommer att betala med de nya reglerna. För det är det som är tanken – de stora amerikanska teknikjättarna ska betala ersättning för de vek de använder. Fullt rimligt kan tyckas men ponera att nätjättarna inte betalar, inte vill betala och att de korrigerar och justerar sina algoritmer så att de slinker igenom regelverkets kryphål.

Då blare det inga pengar utan ett regelverk som riskerar att låga en våt yllefilt över stora delar av den skapande kreativa verksamheten som idag pågår i bloggar, på hemsidor och i poddar. Det blir de små som får betala medan nätjättarna glider undan, igen. Det när klart att de som skapar saker ska kunna leva på det de skapar men filter och förhandsgranskning är inte rätt väg att gå.