Säkerhetsföretagen Check Point och Avast har hittat nästan 60 appar som innehåller malware och som laddats ned sammanlagt 120 miljoner gånger vilket indikerar att apparna finns installerade i ett mycket stort antal enheter.

Apparna innehåller malware som visar ett snabbt stigande antal annonser i användarnas mobiltelefoner och surfplattor vilket reducerar batteritiden och ökar mängden data som behövs laddas ned. Vissa av apparna lurar också användarna att ladda ned och installera ännu fler appar.

A total of 50 malicious apps have managed to bypass Google’s security checks and land on the Google Play store, leading to millions of installs on Android devices. It was only last week that researchers from Check Point uncovered a total of six apps laden with the PreAMo ad fraud malware on Google Play which had been installed 90 million times. Now, the cybersecurity team from Avast have found a further 50 apps relating to lifestyle services which masquerade as legitimate software but are actually adware, and these malicious apps have been downloaded a total of 30 million times.

ZDNet

De aktuella apparna är bland andra Pro Piczoo, Photo Blur Studio, Mov-tracker, Magic Cut Out och Pro Photo Eraser. Flera av de apparna har nu plockats bort ur Googles butik.