Julian Assange har gripits av brittisk polis sedan han avhysts från Ecuadors ambassad i London. Assange har gripits sedan USA har lämnat in en begäran om att han ska utlämnas till USA.

Det har förekommit flera uppgifter som hävdat att Julian Assange skulle komma att avhysas från ambassaden. Uppgifter som Ecuador har förnekat. Nu visar det sig att Julian Assange trots allt har avvisats från ambassaden och hans diplomatiska immunitet har upphävts. Därefter gripits av brittisk polis misstänks för att ha brutit mot borgensregler. Parallellt med den utredningen så har USA överlämnat en begäran om utlämning till de brittiska myndigheterna.

Ecuadors president Lenin Moreno har meddelat på Twitter att anledningen till att hans diplomatiska immunitet dragits in är att Assange brutit mot de regler som Ecuador satt upp för hans vistelse på ambassaden. Ecuador har bland annat hävdat att Assange blandat sig i andra länders angelägenheter och de har periodvis dragit in hans Internet-uppkoppling. Ecuador har också beklagat sug över att Julian Assange inte skötts städningen av sitt rum, tagit hand om sin katt och skött sin personliga hygien.

New York Times 

Mackens Fråga: Vad har du för hörlurar?
Share This