New York Islanders har 2-0 i matcher mot Pittsburg Penguins ich taktiken är tydlig – smäll på Malkin, Crosby, Hörnqvist och Kessel och bromsa ned Penguins i mittzon.

Det är en match mellan ett starkt kollektiv och ett lag fyllt med individuell skicklighet. Spelare för spelare så är det ingen tvekan – Pittsburgh är det bättre laget. När det kommer till laget, kollektivet och försvaret så leder Islanders.

Störda

Penguins stjärnor är också störda. Malkin åker omkring och använder klubbar mer för att crosschecka motståndare än försöka åstadkomma något konstruktivt Han leder dessutom den interna utvisningsligan vilket är ett tydligt kvitto på frustration och överta han inte gillar den täta, intensiva uppvaktning han får av Matt Andersson, Casey Cizikas och Cal Clutterbuck. När det trion inte är inne så jagas han av Komarov och Islanders stora backar missar aldrig ett tillfälle att sätta Malkin i planket. Crosby försöker men ges inte utrymme och även Hörnqvist är bortplockad ur matcherna långa stunder. Det är en kamp mellan fysik och teknik där fysik just nu är effektivast.

Det är inte detsamma som att New York Islanders har hittat nyckeln i matcherna eller att det redan är avgjort. Hemma i Nassau Coliseum backas Islanders upp av NHLs mest högljudda och elaka publik. Nu vänder matchserien och Islanders mål måste vara att ”stjäla” en bortamatch.

Leda

Serien är ingalunda avgjord även om det är betydligt bättre att leda med 2-0 i matcher, ett underläge som få lag vänt på sedan 1986 då Washington klarade av det, än att ligga under. Islanders har skaffat sig ett utmärkt läge att slå ut Penguins som vunnit Stanley Cup tre gånger på senare år. Det skulle i så fall vara ännu ett kvitto på den mest dramatiska förvandling som ett kan genomgått på en enda säsong.

Ingenting är avgjort, ingenting är vunnet och det är först till fyra som gäller.