Apple vill inte kommentera uppgörelsen med Qualcomm och inget av företagen har avslöjat något om vad avtalet innehåller. Inget utöver att Apple har betalat Qualcomm en summa dollar och att avtalet löper på flera år. Uppgörelsen kom överraskande, precis när en jury var sammansatt och ännu en rättegång skulle inledas i USA.

Förklaringen kan vara Intels problem och kom nu ihåg att de här raderna petats ihop en av amatörforskare. Det är ingen vetenskaplig analys utan funderingar av en snubbe som hängt med Apple ett tag och som förvisso följt Cupertino-bolaget mer nära än många andra men det gör mig inte till expert.

Läst på

Hur som helst så har jag ägnat de senaste dagarna att plöja igenom en hel del av det som skrivits om uppgörelsen, som för övrigt ökade aktievärdet på båda bolagen med flera miljarder. Jag tror att uppgörelsen kan förklaras rätt enkelt – Intels missade deadline. Efter sammanbrottet med Qualcomm så var Apple utlämnade åt Intel som leverantör av modem och andra kretsar för sina mobila produkter. Intel har problem med att få fram 5G-modem och gör nu inte misstaget att tro det en del andra skribenter i teknikbranschen gjort – tro att det handlar om att Apple vill ta fram en 5G-modell av iPhone i år. 5G-tekniken är knappt utbyggd och pratar du med de svenska operatörerna så säger de att 5G kommer att nå konsumentledet 2020-2021. Alltså mer än ett år bort. Varför du då skulle lägga tid, pengar och resurser på att ta fram en telefon som ingen kan använda är långt bortom känd logik men en hel del teknikskribenter håller fast vid den teorin lika fullt.

Apple

I min värld så betyder det att de inte kan ett dugg om Apple och att de inte lagt ned så mycket som en kaffepaus på att läsa på. Apple har nämligen, historiskt, aldrig varit snabba med att peta in den senaste kommunikationstekniken i sin iPhone och iPad. Apple var sena med 3G och 4G och levererade inga sådana telefoner förrän tekniken verkligen var beprövad. Den som då tror att Apple skulle kasta sig över 5G 1-2 år innan tekniken är utbyggd är fullständigt fel ute.

Så Intels missade deadline handlar inte om 2019 men den kan handla om 2020 och det hamnar vi där så skulle det kunna innebära att Apple skulle halka efter konkurrenterna och är det en sak Apple verkligen innerligt hatar så är det att låta andra bestämma när de ska lansera sina produkter. Apple betalar stora förskott för att få komma förbi eventuella leveransköer och har gjort så i flera år. När Apple köper upp skärmar och andra komponenter så ser de till att står först i kön och är försäkrade om leveranser. När nu Intel flaggade för problem med 5G så hade Apple inget val än att göra upp med Qualcomm. För Intel slutade det med att de nu drar sig ur modem-branschen.

Egna modem

Nu ska inte Apples egen utveckling glömmas bort. Det uppges att Apple har över 1 000 ingenjörer och utvecklare som jobbar på att ta fram egna modem. Slitet på den här historien kan bli att även Qualcomm åker ut men det ligger ett par år framåt i tiden.