Nintendos GameBoy var en sensation när den kom. Liten, handhållen med massor av roliga spel som du kunde spela på den. Det är 30 år sedan.

Jag ska erkänna det direkt – jag har aldrig högt en GameBoy. Jag har spelat med den men aldrig köpt någon egen liten handhållen spelkonsol. Det blev aldrig så. När GameBoy lanserades för 30 år sedan spelade jag på PC och jag hade inte en tanke på att skaffa en konsol som jag kunde bära med mig. Jag var inte målgruppen den gången men oavsett det så blev GameBoy en jättesuccé.

Det fanns massor av tillbehör, väskor, sladdar, en kamera och minnesexpansioner. Nintendo satsade också rätt och släppte en ganska glömma ström av nya spel och uppdateringar. Det visade sig bli ett vasst vapen mot konkurrenterna. GameBoy kom också i flera olika färger och det släpptes även versioner med färgskärm. Idag finns det en stor skara entusiaster och du kan köpa en GameBoy i bra skick på någon av de stora handelssajterna.

Blandning

GameBoy föddes som en blandning mellan Nintendo Entertainment System och Game and Watch-spelen. Spelen lagrades på små kassetter. Räknas försäljningssiffrorna samman med Game Boy Avance så hamnar försäljning på över 200 milkoner exemplar men Nintendo valde ändå att lägga ned tillverkningen 2006. Förklaringen var Nintendo DS, en annan konsol som också blev en stor succé. Nintendo ville inte att de två konsolen skulle konkurrera med varandra.

Switch

GameBoy är idag 30 år, inte så mycket pojke (boy) längre och ingen sensation längre. Nintendo har själva lanserats Nintendo Switch som förvisso är en större konsol men den är också långt mycket mera kraftfull. GameBoy lever fortfarande kvar – en rätt pigg 30-åring.