Jag kommer mycket väl ihåg min första Apple-pryl. Hur jag höll den i handen, vägde den, kände på tyngden, testade en del funktioner och kände in den där Apple-känslan.

Det var en vit MacBook, Apples klassiker och en dator som inte alls kännetecknades av en riktigt genuin kvalitetskänsla men ändå – allt satt där det skulle. Tangenter, styrplatta, skärm – allt var spikrakt, passade och det var inget ”gnekande” trots att datorn till stora delar var gjord i ”plast”. Den andades kvalitet och en aura av genomtänkt design som jag inte var van vid.

Min nästa Apple pryl kunde jag hålla i handen, vrida och vända på med en enda hand. Det var min första iPhone och det tig inte lång stund innan jag förstod hur briljant den var som produkt, hur annorlunda den var och jag förstod en sak – jag skulle aldrig mer köpa en annan telefon så länge som Apple fortsatte att producera iPhones med den här kvaliteten.

Locket

Jag köpte en iPad och fascinerades av hur locket sjönk tillbaka, tryckte undan luften på ett visst sätt. Flera år senare fick jag veta att det inte var en tillfällighet. Apple har designteam för sina förpackningar och locket skulle sjunka tillbaka på en viss tid och på ett visst sätt.

Ända sedan dess är öppnandet av en ny Apple-pryl något speciellt. Det blir något lätt rituellt över att bryta plasten, öppna locket, stanna upp och titta närmare på prylen som göms därunder och sedan plocka upp den – vad det nu är.

Jag köpte en Magic Mouse, en lite småtjurig mus som det tog ett tag innan jag tog den til mig. Den glider på rätt sätt men det jag fick veta senare var att den tydligen också lät, gav ifrån sig rätt ljud.  När Magic Mouse var klar att lanseras så bestämde designteamet att ljudet från musen när den drogs över en yta var fel. Tillbaka till ritbordet, nya klackar under musen, nya tester och nu var ljudet rätt.

Tror du på fullt allvar att någon annan tillverkare skulle gjort något liknande?

Jag tror det inte.

Känslan

Jag köpte min första Apple Watch som kom i en lång, rak plastask. Samma känsla, samma ritual.

Det är svårt att beskrivna vad det handel om i ord men kanske kan det förklaras med att allt passar. Alla detaljer sitter där de ska sitta, de sitter fast (om de ska göra det), allt är putsat, snyggt, prydligt och elegant. Min iPhone XS Max är en tung, massiv sak i glas och aluminium.

Det finns en speciell Apple-känsla i prylarna.

Finns det då inga andra prylar som har samma känsla?

Jodå, när jag vek upp kartongen som innehåll mina första röda Beats by dr Dre så insåg jag direkt varför Apple köpt dem, samma genomtänkta design i allt. Detsamma när jag öppnade kartongen och plockade upp mina Bang & Olufsen. De andas samma känsla, samma tyngd samma design.

Apple är inte ensamma, inte unika om att kunna skapa den där känslan av att du håller i något gediget men det är ändå notabelt att de prylar som håller samma klass hittar du i deras butiker.

Det finns en Apple-känsla.

Share This