Donald Trump terroriststämplar det iranska revolutionära gardet och kritiserar alla företag som gör affärer med Iran. Han kastar sig över Joe Biden och gör ett nummer av anklagelserna mot Biden för att vara för närgången mot kvinnor. Det är ett synnerligen svårslaget rekord i hyckleri.

Låt oss börja med historien med iranska revolutionära gardet. Trump och Vita Huset anser att gardet och Iran är terrorister. Han kritiserar alla företag som gör affärer i och med Iran.

Azerbadjan

2012 tecknade Trumps organisation flera avtal med att utveckla byggnader i Azerbadjan. Avtalen tecknades med sonen och brodern till Ziya Mammadov, landets transportminister och bland projekten fanns Baku Tower. Det skulle bli ett femstjärnigt lyxhotell, ett nytt Trump Tower. En av de som fått flera värdefulla kontrakt i Azerbadjan var den iranska familjen Darvishi. En familj som har band till det iranska revolutionära gardet. Kopplingarna var inga nyheter, de var rätt väl kända och ganska snart efter det att projektet inletts kom anklagelser om penningtvätt. Spåren gick direkt tillbaka till det iranska revolutionära gardet. Det iranska revolutionära gardet använde Baku Trump Tower för att tvätta pengar.

Trots misstankarna så lämnade inte Trump-organisationen projektet och Azerbadjan förrän en månad efter det att Trump tillträtt som president 2016.

För tydlighetens och riktighetens skull skall tilläggas att det inte finns några bevis på att Trump-organisationen var direkt involverade i någon penningtvätt. Bygget och projektet däremot, runt det finns det en hel del obesvarade frågor.

The New Yorker

Nu fördöms alla som gör affärer med Iran och gardet terroriststämplas.

Joe Biden

Den som har lite bättre minne än Trump kommer säkert ihåg:

Påhitt

USAs president använder Twitter för att angripa en tidning, ifrågasätta tidningens källor och dessutom avsluta med en lögn om att tidningen skulle ha bett Trump om ursäkt. Trumps strategi och taktik är att ljuga och använda lögnen som ett politiskt vapen. Han har etablerat lögnen att demokrater och alla politiska motståndare ljuger. Alla medier med några få undantag ute på den högerextremistiska kanten ljuger. CNN ljuger, Washington Post ljuger, New York Times ljuger – alla som inte håller med Trump ljuger. Tilläggas kan att New York Times och Washington Post tilldelats Purlitzerpriset för sin rapportering runt Trumps kontakter med Ryssland.

Lögner

Alla håller inte med Trump, framför gör inte verkligheten och statistiken det. Merparten av de droger som kommer in i USA kommer via hamnarna, inte vi gränsen mot Mexiko. Det är uppgifter från amerikanska polismyndigheter.

Azcentral

Brottsligheten i gränsstaterna sjunker. Det är också statistik från amerikanska polismyndigheter. Trump har upprepade gånger hävdat att staden El Paso har gått från att vara en av värsta städerna i USA till att bli en stad med mycket låg brottslighet, tack vare muren.

Trump, Jan. 14: In El Paso … it was one of the most dangerous cities in the country. A wall was put up. It went from being one of the most dangerous cities in the country to one of the safest cities in the country overnight. Overnight. Does that tell you something?

El Paso har aldrig var en av de värst drabbade amerikanska städerna vad gäller brottslighet. Brottsligheten har dessutom sjunkit.

El Paso has never been “one of the most dangerous cities in the country.” The city had the third lowest violent crime rate among 35 U.S. cities with a population over 500,000 in 2005, 2006 and 2007 – before construction of a 57-mile-long fence started in mid-2008.

Trump hittar helt enkelt bara på för att argumentatorisk så passar det in i hans resonemang.

 

Share This