Disney+ just put a lot of pressure on Apple’s streaming video service, skriver CBCs Kif Leswing. Jag menar att den analysen är fel. Disney sätter i första hand press på Netflix.

Apple har inte en film och tv-katalog som kommer ens i närheten av Disney eller Netflix och jag betvivlar att det ens är målet med tv-satsningen. Apple kan mycket väl bestämma sig för att ge bort allt det de har producerat och kom ihåg att Disneys planer har varit kända sedan länge. Det är inte så att Disneys besked tidigare i veckan kom som en överraskning för någon. Möjligen då vad gäller priset, 6.99 dollar, vilket kan jämföras med Netflix som tar 13 dollar i månaden för sin tjänst. Det var nog en överraskning som i alla fall fick Netflix att studsa till.

Ny förpackning

Disney är en i högsta grad tuff konkurrent för Netflix både vad gäller utbud och det faktum att Disney tjänar sina riktigt stora pengar på produktionerna. När filmer och tv-serier ska visas på den egna streamingtjänsten så är produktionerna reda betalda. Då handlar det om att sälja samma vara en gång till i en ny förpackning. Kostnaderna för drift av tjänsten lär vara betydande men för Disney så handlar det om kaffekassan. Disney behöver inte heller betala för det de ska visa. De äger redan alla rättigheter,

Slagna

Hade detta enbart handlat om innehåll och bud så är Apple redan slagna av Amazon, Hulu och Netflix. Den spelare till på banan med mer muskler spelar förmodligen rött liten roll för Apple men visst kan det blir vart att sälja in Apple TV+ om vi enbart ser till utbudet men Apple har hundratals miljoner registrerade iTunes-kunder som kan värvats med bara ett klick. Lägg sedan till att Apple TV+ kan bakas in och kombineras med andra tjänster, kanske öven prissättas med andra av Apples tjänster så har Apple fortfarande möjligheter att få fart på sin tv-tjänst.

För oss konsumenter kan Disney+ innebära att priserna på streaming sänks. För egen del så har jag sagt upp CMore, Viasat och en del andra programpaket. Jag tittar för lite och det kostar för mycket. De sportevent som jag kan vara intresserad av köper jag hellre löst än betalar för proprampaket  som kostar pengar hela året. Sedan får vi se om jag blir kund hos Apple vad gäller Apple TV+ eller inte. Disney+ är en ”no brainer” – den tjänsten kommer jag att köpa såg snart den lanseras. Jag är en biten fan av Star Wars nämligen.

CNBC