Apple gav upp till slut och insåg att de inte skulle lösa de tekniska problemen med AirPower. Produkten lades ned, mer ön ett år efter det att AirPower skulle ha funnits ute i butikerna. Det fins bara en förklaring till varför AirPower inte lades ned tidigare – Apple trodde att de skulle lyckas med det de alltid gör – lösa problemen.

Apple är ett företag som lever med problem, som kämpar med problems, tills de löser dem. AirPower visades upp under en keynote och då sades det att AirPower skulle lanseras våren 2018. Plötsligt plockades AirPower bort, det vill säga nästan alla bilder på laddningsplattan. Det kom inga nya besked men en del läckte trots till ut. AirPower var försenad men laddningsplattan skulle lanseras.

Problemen

Mer än sex månader efter det att AirPower borde ha funnits ute i butikerna trodde Apple fortfarande att de skulle lösa problemen. Sedan dök bilder upp igen, AirPower återuppstod – bara för att läggas permanent några månader senare. Apple har inte närmare berört varför, inte med mer än att laddningsplattan inte nått upp till Apples höga kvalitetskrav.

Enligt det lilla som har läckt ut så var det problem med överhettning och med att mjukvaran inte korrekt upptäckte vilken produkt som lades på den. Apple ville nämligen att oavsett produkt så skulle AirPower kunna användas för att ladda iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max, Apple Watch och AirPods. Det kan låta som ett tämligen enkelt problem men under skalet sitter laddningsspolar och de är av olika vidd beroende på den produkt de ska ladda. Ska du ladda olika produkter på samma platta, oavsett var de läggs så måste spolarna överlappa varandra. Det trots vara det som gav upphov till värmeproblem.

Mjukvara

Det ska också ha varit problem med mjukvaran som styr laddningen. Ytterst är ansvaret Dan Riccios. Han är chef för utveckligen av Apples hårdvara och för att AirPower ska leva kvar i marknadsföringsmaterialet, fortfarande finnas kvar i bilder på Apples hemsida och fortfarande existera som projekt är om Riccio lämnat beskedet till resten av ledningsgruppen att det finns problem men att teamet räknar med att lösa dem.

En intressant fråga i sammanhanget är vem som till slut fattade beslutet att lägga ned AirPower. Bli lär aldrig få veta om det var Tim Cook som till slut stoppade projektet eller om det var Dan Riccio som fick meddela resten av ledningen att de inte lyckas lösa problemen med AriPower.

Oavsett vilket så levde AirPower kvar som produkt av ett enda skäl – Apple trodde att de skulle lösa problemen.