Köper du ny tv så se till att den har stöd för 3D. Det var så det lätt för några år sedan. Bryr sig någon om det längre? Virtuell verklighet kommer att bli nästa stora grej. Blev det så?

Nej, allt som vi tror, gissar och hoppas på blir sannerligen inte nästa trend. 3D blev det inte och virtuell verklighet har inte heller blivit det. Faktum är att 3D aldrig ens slog igenom på biograferna men döm inte ut tekniken ännu. Det är lite för tidigt. Detsamma gäller virtuell verklighet. Dagens glasögon är en smula klumpiga och tillämpningarna likaså. Det handlar mest om spel men detsamma gäller här – döm inte ut tekniken ännu. Det är för tidigt.

AR

Augmented Reality, förstärkt verklighet, ser just för stunden ut att slå igenom snabbare och bredare och det av två orsaker – många spelbolag satsar på AR liksom Apple. Det är ofta så – åker som ska slå igenom, ta över visar sig inte alls göra det. När e-handeln var ny så skulle alla sälja på nätet och “gammelhandlarna” skulle slås ut. Sedan visade det sig att de gamla handlarna kunde anpassa sig till den nya digitala tekniken helt enkelt därför att de kunde två saker – logistik och branschen.

Analyserna om vad som ska slå handlar inte alltid om logik utan snarare om gott självförtroende – “vi ska erövra världen”. Självförtroende i kombination med valda delar av förakt för det gamla hör liksom till. Det nya ska sopa banan med det gamla för det stämmer överens med uppumpade egon. Bloggar och sociala medier skulle slås ut gammelmedia men så blev det ju inte. Facebook var framtiden och så ser det ju inte att bli heller även om den sociala mediajätten har flera miljarder användare. Ryktet och varumärket däremot är i alla fall just ordentligt tilltufsat.

Nästa grej

Så vad blir då nästa stora grej?

Visste jag det så satt jag inte och petade i den här bloggen. Då hade jag sålt allt jag äger och har och satsat det på nästa stora sak men några linjer tycker jag mig urskilja i alla fall. Kod kommer inte att vara det enda saliggörande i framtiden. Du komme inte att behöva koda i samma utsträckning med nya verktyg. Du kommer inte heller att behöva designa, planera, strukturera och behärska grafiska verktyg i samma utsträckning. Det kommer inte att ske imorgon men gränserna kommer att suddas ut. Utvecklare blir i allt högre grad utvecklare på alla plan men en sak kommer att bestå – kravet på kreativitet.

Har du ingen tanke med det du gör så blir snygg design bara som att sminka en gris. Den må snygg men det är lika fullt en gris. Nu är liknelsen en smula taskig. Grisar är intelligenta djur, smarta överlevare och de är egentligen inte särskilt fulla heller men du kanske fattar ändå.

Du måste ha en genomtänkt, bärande idé – annars är det bara yta. Det kan inget verktyg i världen ersätta.

Därför tror jag fortfarande på 3D, AR och Virtuell verklighet, VR – bara inte i den former och i de funktioner vi sett dem i så här långt.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This