Robert Mueller har nu lämnat över sin utredning vilket sätter punkt för två års utredande men som istället lärd bli startskottet på en helt debatt om vad Trump egentligen ska stå till svar för och inte.

Muellers slutsats är att det inte finns underlag för påståendet om att det skulle finnas en konspiration eller att Trumps kampanj samverkat med ryska intressen. När det sedan gäller punkten om huruvida Trump har försökt påverka pågående brottsutredningar eller inte så varken fria Robert Mueller eller anklagar Donald Trump. Han överlåter till Justitiedepartementet och politikerna att dra de slutsatserna.

Överdramatiserar

Trump å sin sida gör det han brukar, överdramatiserar och övertolkar och hävdar att han är rentvådd, helt och hållet. Utredningen är en framgång för Trump och det republikanska partiet, det ska på intet sätt förnekas. Deras förhoppning är nu att en fråga som svävat över dem i mer än två år nu ska vara utredd. Dock kan 37 åtal inte sopas under mattan lika lite som uppgifter om flera möten mellan Trumps kampanj, rådgivare, Wikileaks och företrädare för Putin-regimen. det finns flera tveksamma inslag i Trumps kampanj vilket inte är detsamma som att de är brottsliga eller att de ger anledning till att tro på en konspiration.

Förhör

Nu kommer justitieministern William Barr att kallas till kongressen för förhör. Parallellt med den kallelsen så lär det också föras en intensiv diskussion om vad som ska lämnas ut av utredningen och inte. Demokraterna hävdar att de slutsatser som dragits hittills har dragits av Trumps partikamrater och den av Trump tillsatte justitieministern. Slutet på utredningen innebär inte slutet på debatten om Trumps sätt att utöva presidentmakten men här måste demokraterna vara försiktiga. Utredningen pekar inte ut Trump som skyldig och att då fortsätta jakten på Trump kan bli en rekyl.

Utredningen kommer hur som helst att rulla på i flera veckor ytterligare.