Leaving Neverland är en fyra timmar lång, smärtsam och detaljerad redogörelse för Michael Jacksons övergrepp på barn. James Safechuck och Wade Robson träffade Jackson i unga år, reste med honom, bodde med honom och i dokumentären visas hur rovdjuret Jackson steg för steg isolerar de båda pojkarna från sina närmaste.

Företrädare för familjen Jackson hävdar att detta aldrig har hänt och att James Safechuck och Wade Robson bara är ute efter pengar. Båda har tidigare försvarat Michael Jackson men i vuxen ålder, med egna barn så har de ändrat sina berättelser.

Övergreppen

Tio och sju år gamla blev de en del av Jacksons sagovärld, hans turnéer och hans liv. Samtidigt pågick övergreppen, ibland med föräldrarna i rummet intill. Det här var när Michael Jackson, King of Pop stod på höjden av sin karriär. Dan Reeds fyra timmar dokumentär lägger ett noggrant pussel som visar på mönstret av manipulation, av pojkarna och deras föräldrar och anhöriga.

Här kommer en superstjärna, en av världens mest kända artister rakt in i två helt vanliga familjers liv, manipulerar föräldrarna och lyckas till sist isolera pojkarna från sina egna familjer. Det är på många sätt pedofilens och rovdjurets klassiska agerande för att komma åt barnen.

Splittringen

Leaving Neverland är fyra timmar lång och innehåller intervjuer med James Safechuck och Wade Robson, deras föräldrar, syskon och mor- och farföräldrar med ett undantag – Robsons och Safechucks pappor är inte med. Det är också en del i det Michael Jackson utsattes familjerna för, splittringen. Det är en noggrann, detaljerad redogörelse där allt redovisas, var övergreppen begicks och platserna tycks vara viktiga för att understryka att detta verkligen har hänt. Dan Reed inser att familjen Jackson kommer att slå tillbaka, vilket de också har gjort med en miljardstämning av HBO som visat dokumentären i USA.

Anklagelserna mot Jackson är inte heller nya. Anklagelserna fördes fram 1993 vilket till slut ledde fram till rättegången vid inledningen av år 2 000. En rättegång som slutade med att Jackson friades. Det lämnades även in stämningar mot Michael Jackson under den här tiden men i fallet med James Safechuck och Wade Robson så hade brotten redan preskriberats.

“You’re just starstruck”, säger James Safechuck i dokumentären och sannolikt ligger en del av förklaringen här. Vi var alla bländade av King of Pop.

SVTPlay

Leaving Neverland 1

Leaving Neverland 2

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This