Demokraterna har nu inelett en omfattande undersökning av Trumps sätt att utöva presidentmakten och det är en utredning som är större och ledare än Robert Muellers utredning. Demokraterna har startat med att begära in information från ett 60-tal organisationen och enskilda personer, flera av Trumps medarbetare och några av hans barn.

Utredningen handlar om maktmissbruk och förhindrande av rättvisan. Trump ska utredas huruvida han lagt sig i pågående utredningar och här är avskedandet av förre FBI-chefen James Comey en punkt som demokraterna vill utreda närmare. Det är lång väg kvar till ett riksåtal men amerikanska medier ser ändå denna nya, breda utredning som något som kan vara ett första, litet steg i den riktningen.

Även om utredningen är bredare så finns det juridiska skillnader mellan Robert Muellers utredning och den här nya utredningen. Mueller är utsedd specialåklagare och har tillgång till en så kallad Grand Jury vilken kan kallas in för att stämma in dokument. Robert Mueller har större juridiska befogenheter att kräva in information medan demokraternas utredning kan stöta på hinder att få ut information.

Deklarationer

En fråga som dragit till sig stort intresse är Trumps deklarationer. Tidigare presidenter har regelmässigt offentliggjort sina deklarationer men inte Donald Trump. Flera ledande demokrater har krävt att Trump ska ta fram sina deklarationer men hittills så har Trump vägrat.

Sedvanlig reaktion

Trumps reaktion är den sedvanliga:

 

Länkar

CNN

New York Times

 

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This