New York Islanders är klara för slutspel i och med segern med 5-1 över Buffalo. Med sina 99 poäng i Metro-divisionen så kan Islanders nu börja att se framåt, med tre omgångar kvar, och ladda för spel om Stanley Cup-bucklan.

Islanders har spelat sin bästa hockey på årtionden och det är tvärt emot det de flesta svenska hockeyexperter trodde när säsongen startade. Då lades fokus på att Johan Tavares valde Toronto och på att Islanders nu skulle vara ett sjunkande skepp. Detta trots Barry Trotz som tränare och Lou Lamoriello som General Manager. Islanders har visat att laget inte behöver Tavares och att Islanders faktiskt är ett bättre lag utan honom. New York islanders har också visat att det fortfarande går att bygga ett slagkraftigt lag i NHL utan en massa dyra storstjärnor. Du kan fortfarande bygga ett starkt kollektiv och ett lag som spelar som ett lag.

Maskin

För det är det New York Islanders är, ett lag, ett kollektiv och en maskin. Största stjärnan står längst bak och det är Robin Lehner som är kungen av New York öven om New York islanders aldrig hävdat att de är ett lag från New York. De kommer från Long island. Robin Lehner var dock allt annat än en stjärna när han värvades. En gedigen duktig målvakt men också omgiven av rykten om attitydproblem och andra problem. Under sommaren trädde han fram och berättade om de demoner som plågat honom, psykiska problem och missbruk. Han fick direkt stöd av sina nya lagkamrater och det är ingen tillfällighet att tuffingen Matt Martin är den som kramar Lehner mest och längst efter varje match. Martin var den som var först ut tillsammans med Barry Trotz och hyllade Lehner för sitt mod att berätta.

New York Islanders spelar ingen bländande teknisk vacker ishockey. Islanders spelar old-time hockey med hårt arbete och ett fysiskt spel som innebär att de kommer att fullfölja varenda chans till en tackling. Värst, alla kategorier, är den fjärde femma som Lamoriello och Trotz satte samman med förhoppningen att återuppväcka det Islanders hade för två år sedan – NHLs mest hatade fjärdeformation. Ingen motståndare tycker ett dugg bättre om Martin, Clutterbuck och Cizikas idag. De har överträffat alla förväntningar och ger du dig på en av dem så kommer de andra två, direkt. Till det kan läggas ett av NHLs mest täta försvar vilket är den mest dramatiska förändringen. Islanders har gått från att släppa igenom mest skott och slippa in mest mål till det rakt motsatta – blad de lag som släpper in minst mål.

Ger sig aldrig

Islanders är också ett lag som aldrig ger sig vilket inkasserat flera extra poäng under säsongen. Matcher som vänts till seger i den sista perioden eller där Islanders lyckats att kvittera och sedan vinna i förlängningen. Allt handlar om tro och ibland är inte ishockey svårare än så. En tro på det du gör, hur du ska göra det och en tro på att du klarar av det.

Kan Islanders vinna Stanley Cup då och gå hela vägen?

Islanders tror att de kan göra det och det är en början sedan spelar det mindre roll vad experterna tror. De hade fel redan när säsongen startade så det finns ingen anledning att tro att de skall ha mer rätt nu. För egen del så tror jag att inget lag vill möta Islanders i ett slutspel för i en serie där det handlar om bäst av sju matcher handlar det också om att orka, att ha fysik och vinna matcher som kan utvecklas till ett krig. Här står New York Islanders bättre rustade än många andra lag med två bra målvakter, en av NHLs tyngsta backuppsättningar och en blandning av forwards där alla kedjor kan producera.

Sedan var det den där fjärdefemman.

Share This