Årets SHL är den jämnaste på många år, liksom Hockeyallsvenskan. Det skulle kunna indikera att lagen närmar sig varandra och att konkurrensen hårdnar. Det skulle också kunna indikera att kvaliteten sjunkit, att det är ont om riktigt bra spelare och att lagen närmat sig varandra av den orsaken.

Ute bland klubbarna letas det orsaker och hos flera klubbar kan en vara bristen på tillväxt. Sveriges junior VM tog slut redan kvarten mot Schweiz vilket i alla fall inte motsäger den förklaringen – ute hos många klubbar så är den kommande årskullen lite sämre.

Underhållning

Hur vi än vrider och vänder på svensk ishockey så sjunker åskådarantalet vilket inte är detsamma som ett minskat intresse. Det är bara det att folk stannar hemma och ser matcherna på tv istället.

För två år sedan slog SHL rekord med över två miljoner besökare i hallarna och lagens kassörer hade anledning att jubla. Sedan hände något. De senaste säsongerna så har publiksnittet i SHL sjunkit med 355 åskådare vilket kanske inte låter så mycket men ett sjunkande snitt innebär sjunkande intäkter. Det finns ännu inga officiella, sammanställda publiksiffror för årets säsong men med några undantag så lär SHL-lagen ha tappat publik och en tydlig indikation är om årets siffror jämförs med åren då det senast pratade som en publikkris, säsongen 2012/2013. Jämförs de årens publiksiffror med årets så är det inga roliga siffror. Då det var olika lag i SHL så går inte att jämföra alla lag men bland de lag som var med då och som är med nu så är trenden minskad publik, med få undantag.

Lite siffror

Publiksnittet nedan gäller fram till och med november/december 2018.

Brynäs: 4500
Brynäs 12/13: 5874

Färjestad: 6785
Färjestad 12/13: 6225

Frölunda: 10 486
Frölunda 12/13: 7 334

HV71: 6 303
HV71 12/12: 6699

Linköping: 5417
Linköping 12/13: 6345

Luleå: 5339
Luleå 12/13: 6083

Skellefteå: 4667
Skellefteå 12/13: 5078

– hallen har byggts om och minskat från 6001 till 5801

Växjö: 4582
Växjö 12/13: 5030

Av de lag som går att jämföra mellan säsongerna så har Frölunda ökat sedan “krissäsongen” liksom Färjestad, övriga har haft en sjunkande trend.

Spelare

Ett problem är tillgången på spelare. Unga spelare lämnar svenska ishockey allt tidigare och det finns dessutom fler ligor som är med och drar i svenska spelare. NHL, KHL, Schweiz, Österrike och även Tyskland slåss om våra svenska talanger.

Det finns just nu 90 svenska spelare i NHL – drygt tre landslag
I KHL spelar 26 spelare – drygt ett landslag

Sverige har 116 spelare i NHL och KHL – fyra landslag.

Det säger sig självt att den inhemska ligan SHL tappar i kvalitet och de svenska högstaligorna, SHL och Allsvenskan, riskerar att förlora publikens intresse.

Varumärket

Draget till sin yttersta spets så handlar det om varumärket och i en förlängning kvaliteten på produkten, ishockey. Enkelt uttryckt handlar det om underhållning och har folk inte roligt i areorna så stannar de hemma. Intresset för ishockey finns kvar men den konsumeras i sofforna. Lägg sedan till att ersättningarna från NHL varierar år från år men generellt så betalar den nordamerikanska proffsligan kaffepengar för de talanger de lockar till sig.

Hockeyspelare ska satsa de ska vilja vidare, uppåt och bli bättre. Då är det naturligt att sikta mot NHL men frågan är så många spelare ska gå så tidigt som är fallet nu?
Frågan är också om spelare ska försöka ta vägen via ligor under AHL och även collegehockey för att försöka att nå NHL?

I ett längre perspektiv kan det också visa sig att tv-pengarna, de mycket stora summor som CMore betalar för rättigheterna att sända SHL kan bli en kvarnsten. CMore har vässat sin produkt, direktsänd ishockey. Du får förhandsreportage, intervjuer och alla matcher sända direkt med experter i studion och på plats – allt från tv-soffan där du slipper köa för att parkera bilen, köa för att köpa en öl, köa för att gå på toaletten och köa för att komma hem. Det finns en risk att publiken som gillar ishockey blir lite för bekväma, i alla fall så ser det ut så just nu med sjunkande publiksiffror i hallarna.

Finns det då en poäng i alla denna sifferexercis?

Ja, sviker kunderna därför att produkten blivit sämre eller om det finns en konkurrent som är bättre så finns bara en väg ur krisen – förbättra produkten. En väg skulle vara att försöka att se till att behålla de unga talangerna i 1-2 säsonger längre. Svensk elitishockey skulle vara en bättre produkt och svenska spelare skulle komma till NHL lite bättre förberedda, bara en tanke. Jag påstår inte att det är en patentlösning och inte lösningen på alla problem men jag påstår att svensk elithockey inte mår så bra.

Arenorna

Brynäs IF – Gavlerinken Arena: 7 909
Djurgårdens IF – Hovet: 8 094
Frölunda HC – Scandinavium: 12 044
Färjestad BK – Löfbergs Arena: 8 250
HV71 – Kinnarps Arena: 7 000
Linköping HC – Saab Arena: 8 500
Luleå HF – Coop Norrbotten Arena: 6 300
Malmö Redhawks – Malmö Arena: 12 600
Mora IK – Jalas Arena 4 500
Rögle BK: Lindab Arena 5 150
Skellefteå AIK: Skellefteå Kraft Arena 5 801
Timrå IK: NHK Arena 6 000
Växjö Lakers: Vida Arena 5 750
Örebro HK: Behrn Arena 5 500

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This