Det kan låta som science-fiction men det är fullt möjligt – din hårddisk kan förvandlas till en mikrofon.

Tekniken har redovisats i “Hard Drive of Hearing: Disks that Eavesdrop with a Synthesized Microphone”, en avhandling av studenter vid University of Michigan in the US och kinesiska Zhejiang University.

“Our research demonstrates that the mechanical components in magnetic hard disk drives behave as microphones with sufficient precision to extract and parse human speech,” their paper, obtained by The Register ahead of its formal publication, stated. “These unintentional microphones sense speech with high enough fidelity for the Shazam service to recognize a song recorded through the hard drive.”

The Register

I korthet så mäts vibrationerna som tal i samma rum skickar mot en hårddisk. Vibrationerna kan sedan omvandlas till begripligt tal under förutsättning att hårddisken öven har en speciellt mjukvara installerad.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This