Bilden är tagen ur den direktsändning som 28-åringen startade innan han gick in i Mosken och sköt vilt omkring sig

Gärningsmannen, en 28-årig man,. sände sitt terrordåd då minst 49 människor mördades. I sitt manifest hyllar han Anders Bering Brevik, skolskjurae och på vapnet hade han skrivit Ebba Åkerlunds namn.

det manifest som 28-åringen lagt ut på nätet är i form en av intervju med honom själv. Den inleds med att han förklarar att han ser muslimer som inkräktare och han gör en längre utläggning om födelsetalen för olika folkgrupper. Han efterlyser att vita kvinnor måste föda fler barn för att muslimer inte ska ta över.

Bitcoin

Han beskriver sig som en 28-åring som beslutat sig för att ta saken i egna händer och han skriver att han gått igenom grundskola, klarat sig hjälpligt men aldrig sökt någon högre utbildning därför att han inte varit intresserad. Han har jobbat, periodvis, investerat i Bitcoin som han säger sig kunnat leva på. Han säger sig vara av brittiskt, skotsk ursprung och han har kallat sig Brenton Tarrant i sociala medier. Hans konton har nu raderats från Facebook och Twitter liksom de videofilmer som har publicerats från direktsändningen av attackerna mot två moskéer.

Hämnd

Terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017 har en central roll i 28-åringens manifest. Hans attack på två moskéer sägs vara en hämnd för dådet i Stockholm och för dödandet av Ebba Åkerlund. Han hyllar även Anders Bering Brevik och flera andra mördare som attackerat skolor. Förutom Breivik så nämner 28-åringen även Anton Lundin Pettersson som mördade tre personer i Kronans skola i Trollhättan 2015.

Sändningen startar med att mannen åker i sin bil, spelandes nationell musik på hög ljudnivå. Han parkerar sin bil, kliver ut, öppnar bakluckan för visa de tre automatvapen som han har med sig. Vapnen är fyllda med texter som ska vara en slags hyllningar till andra mördare och även till offer för terroristdåd. Efter det går han in i den första moskéer och börjar skjutande och mördandet av oskyldiga. Därefter går han ut igen, sätter sig i sin bil och åker därifrån.

Hittills så har fyra personer gripits, varav 28-åringen anses vara huvudgärningsman. Två bomber, applicerade på flyktfordon har också oskadliggjorts av polisen. I skrivande stund är dödssiffran 49 men den kan komma att stiga då många svårt skadade vårdas på sjukhus.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This