Apple har tagit patent på en metod där positionering av en mobiltelefon stoppas med hjälp av kryptering. Vare sig teleoperatören eller någon annan kommer att kunna läsa av var du befinner dig.

Apples teknik bygger på samma skydd som används i Messages/meddelanden, dvs end-to-end kryptering. Det betyder att den skickade signalen sänds i krypterad form liksom alla svar. Trafiken är krypterad och skyddad hela vägen.

Ifrågasättas

Ett skydd av den här typen kommer att ifrågasättas, inte minst av polismyndigheter som idag använder positionering som en del av bevisning mot misstänkta. Positionering används också av bedragare med falska uppkopplingspunkter där användares trafik kapas och samlas in. Apple lämnade in sin patentansökan redan 2017 men det för först nu som ansökan godkänts och publicerats.

iLounge