Amerikanska NBC avslöjar att amerikanska och mexikanska myndigheter kartlagt journalister och aktivister som har bevakat immigrant-karavanerna från Mexico. Information har lagts upp i en hemlig databas som använts av flera myndigheter.

Läckta dokument till NBC San Diego visar en SharePoint installation som använts av Customs and Border Protection (CBP) Immigration och Customs Enforcement (ICE), the U.S. Border Patrol, Homeland Security Investigations och FBIs kontor i San Diego.

I databasen uppges det ha funnits runt 50-talet personer, däribland journalister, aktivister ich åtminstone en advokat.

Documents obtained by NBC 7 Investigates show the U.S. government created a secret database of activists, journalists, and social media influencers tied to the migrant caravan and in some cases, placed alerts on their passports.

At the end of 2018, roughly 5,000 immigrants from Central America made their way north through Mexico to the United States southern border. The story made international headlines.

NBC

 

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This