Lou Lamoriello gjorde inga affärer, hakade inte på några stora byten och öppnade inte plånboken.

– Jag är nöjd med laget, var hans besked.

Det är svårt att säga emot Lamoriello. Islanders spelar bättre ishockey än på decennier och Islanders spelar dessutom som ett mycket väl sammansvetsat lag. Det skrevs kontrakt med målvakten Jeremy Smith som en backup inför slutspelet men det är allt som Lou Lamoriello valde att göra innan strecket drogs.

Behållas

Det finns också en annan sida av myntet – Islanders släppte inga av sina spelare som har utgående kontrakt, Anders Lee, Jordan Eberle och Brock Nelson. I ett annat läge så hade samtliga tre kunnat inbringa en hel del i en bytesaffär eller en uthyrning. Lou Lamoriello klargjorde också att det är där fokus ligger. Spelarna ska behållas och laget ska behållas intakt.

Det senare är oerhört viktigt därför att ett lag som spelar som ett lag, som ett kollektiv, rör du inte. Undantaget är om du kan hitta en spelare som ingen kan ifrågasätta. En riktig storstjärna som går rätt in i truppen utan protester men det är också på den nivån en värvning måste ligga om du inte ska riskera att rubba balansen i laget.

I intervjuer så underströk Lamoriello också flera gånger att det lag som just nu leder Metropolitan har spelat en fantastisk, organiserad och strukturerad ishockey. Islanders är extremt svårslagna, släpper in minst mål och förfogar över NHLs bästa målvakter. Taktiken är lika enkelt som effektiv, släpp in 1-2 mål per match så gör vi minst tre framåt.

Starkaste

Det har efterlysts bredd i laget och det har Islanders nu och med att Hickey och Ladd är tillbaka. Ett lagbygge är ett pusslande och här finns alla bitar. Islanders har ett lag som jag är övertygad om att inget annat lag vill möta i en serie i bäst av sju matcher. Du möter en maskin som stänger mittzon och som ser till att du hamnar ute i sarghörnen i offensiv zon. Ska du ta dig in framför Lehner eller Greiss så finns en backuppsättning som är en av NHLs tyngsta och starkaste i vägen.

Tidigare år så har det efterlysts värvningar men Garth Snow utvecklade konsten att vara passiv eller värva alldeles för lite, alldeles för sent. Lamoriellos ord och agerande, eller brist på agerande är en tydlig signal till laget – vi tror på er.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This