Google Analytics har utvecklats till lite grand av en standard när det handlar om att analysera trafik till och från en webbplats.

Samtidigt som många annonsörer och reklamköpare kräver ett underlag för att få veta och se vad det är de köper så förs nu en alltmer intensiv diskussion om hur mycket data sökjätten suger i sug och vad den används till. Det finns en integritetsaspekt som gör att allt fler letar efter alternativ till Google Analytics – och de finns som betaltjänster som lovar att inte samla in information om trafiken.

Alternativen

Matomo

Did you know accurate data reporting is often capped?Meaning once your website traffic reaches a certain limit, the data then becomes a guess rather than factual.

This is where tools like Google Analytics becomes extremely limited and cashes in with their GA360 Premium suite. At Matomo, we believe all data should be reported 100% accurately, or else what’s the point?

Simple Analytics

We just show you the essentials: page views, referrers, top pages, and screen sizes. We don’t use cookies or collect any personal data. So no cookie banners or GDPR to worry about. When a service is free you are the product. We won’t ever sell your data. As a result, we need to charge.

Fathom Analytics

Get all the information you need about how your website is performing from a single screen—there aren’t dozens of pages of reports to dig through. And it’s all built on modern, cloud-based technology, giving you simple, reliable and trustworthy details about how people are using your website.

Alla de här tre alternativen är analysverktyg som mäter i stort samma saker som Google Analytics gör men den skillnaden att tjänsterna uttryckligen säger att de inte samlar in och lagrar information vare sug om sina kunder eller den trafik som de analyserar.

Fast Company