Jeff Bezos, chef för Amazon fick nyligen ett brev från National Enquirer med ett minst sagt ovanligt innehåll – ett utpressningshot kopplat till hans ägarskap av Washington Post.

Mot bakgrund av innehållet och vad det hela rör sig om så vill jag påpeka att namnet David Pecker inte är påhittat – han heter verkligen det och han är ägare till National Enquirer vilket enklast kan beskrivas som en skvallertidning.

David Pecker och hans bolag AMI har dragits in i utredningen av Trumps förehavanden under presidentvalskampanjen och även för vilka tjänster de har bistått Saudi Arabien med. Det finns också misstankar om att David Pecker har använt sin tidning, National Enquirer, för politiska syften. För ett tag sedan så publicerade den ökända skvallertidningen meddelanden, intima sådana, som skickats av Jeff Bezos. Amazon-chefen ville då ta reda på hur tidningen hade kommit över dessa meddelanden och anlitad en utredare.

Washington Post

Det är nu Washington Post kommer in i bilden. National Enquirer och David Pecker vill stoppa en granskning som tidningen gör. En granskning gjord av Washington Posts journalister. David Pecker vill att Jeff Bezos ska gå ut och dementera tidningens eventuella uppgifter, om inte så kommer en serie komprometterande bilder att publiceras., bland annat av Jeff Bezos naken.

Till saken hör att Jeff Bezos nyligen meddelade att han ligger i skilsmässa från sin fru och de här bilderna och meddelandena kan kopplas till densamma. Bezos reagerade men sannolikt inte så som National Enquirer hade förväntat sig – han publicerade hela historien, inklusive de mail han fått i ärendet.

In the AMI letters I’m making public, you will see the precise details of their extortionate proposal: They will publish the personal photos unless Gavin de Becker and I make the specific false public statement to the press that we “have no knowledge or basis for suggesting that AMI’s coverage was politically motivated or influenced by political forces.”

If we do not agree to affirmatively publicize that specific lie, they say they’ll publish the photos, and quickly. And there’s an associated threat: They’ll keep the photos on hand and publish them in the future if we ever deviate from that lie.

Jeff Bezos