Åtminstone 11 appar i Apples App Store har avslöjats med att skicka information till Facebook utan användarens medgivande eller att användaren har fått information om det, avslöjar Wall Street Journal.

Det handlar om flera mycket populära appar, Flo Period & Ovulation Tracker, BetterMe: Weight Loss Workouts, Breethe, Realtor.com and Instant Heart Rate: HR Monitor. Den sista appen är en av de mest nedladdad och mest använda apparna i sin genre, hälsoappar.

Facebook Events

Apparna använder Facebooks App Events som kan användas för att samla in information och sedan skicka den till Facebook. I det här fallet så har information samlats och sedan skickats till den sociala mediajätten, utan att be om tillstånd eller informera användaren. Det är information om mensperioder, hjärtrytm och annan mycket känslig och personlig information. Nu ska tilläggas för tydlighetens skull att informationen skickats till Facebook utan att Facebook har bett om det. Tvärtom så framgår det av Facebooks egna regler och rekommendationer att sådan information inte ska samlas in och skickas till Facebook.

När företagen bakom apparna konfronteras med uppgifterna så försvarar de sig med att informationen anonymiserats och att en skild individer inte kan identifieras vilket är en sanning med modifikation. Tillsammans med informationen skickas nämligen ett annons ID som förvisso inte anger vad en person heter men informationen öronmärks med ett ID som gör att det kan skapas en unik profil med informationen som underlag.

Stoppas

Facebook flaggar nu för att de appar som bryter mot deras regler kommer att stoppas. Detsamma säger Google och rekna med att Apple nu kommer att skruva åt både sina kontroller och det egna regelverket.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här