Tidigare i veckan kom en order från tyska The Bundeskartellamt – Facebook får inte samla in data på det sätt som nu görs och Facebook får inte slå ihop tjänster och samla in data via tredjepartslösningar. EU rustar för att reglera amerikansk nätjättarna.

Ordern och beslutet har överklagats av Facebook men den tyska vägen kan bli vägledande för resten av EU vilket betyder att Twitter, Facebook, Google och andra kan komma att regleras på datanivå, kompletterat med nya regler och krav för skydd av användarnas integritet.

GDPR

Tidigare så finns GDPR på plats inom hela EU-området. Ny lagstiftning som tvingar fram en transparens där användarna har rätt till att veta vad som samlas in. hur det görs och vad som samlats in. Parallellt med juridiska arbetet så pågår flera utredningar av både Facebook, Twitter och Google. Det handlar inte bara om datainsamling utan även hur och om nätjättarna ska beskattas. Apple har använts som ett prejudicerande fall och har tvingats att betala 14.5 miljarder dollar. Apple har också fått gå med på att att betala in skatt till Frankrike motsvarande 600 miljoner dollar och det finns fler skattemål som siktar på andra amerikanska teknikjättar.

Tyskland har också klargjort för Facebook att om WhatsApp, Messenger och andra tjänster ska slås samman så ska användarna informeras och ge sitt tillstånd för om information ska samlas in. Från tyskt håll så överlåts beslutet att samköra data och slå samman konton till användarna, inte till Facebook.

Nytt sätt

Detta är delvis ett nytt sätt att tackla integritetsfrågorna eftersom det sker med både lagparagrafer och med krav på hur data får samlas in och användas. Det betyder att Facebook, Google och andra inte får samla in data hur som helst, inte samköra och inte slå ihop tjänster. Det påverkar hela deras affärsverksamhet som bygger på att samla in information och sedan erbjuda den till tredjepart i form av analysverktyg och tillgång till de egna plattformarna. Facebook, Google och Twitter säljer inte din och min information, direkt. De säljer tillgången till analysverktyg, riktade annonser och andra tjänster. Stoppas de nu från att samköra, slå samman och samla in data som de vill så innebär det att nätjättarna måste anpassa sig. I Europa kommer de inte att kunna smal in data som tidigare och de kommer inte heller kunna flytta och överföra den som de kunnat tidigare.

I GDPR finns dessutom en möjlighet stoppa ett bolag på den europeiska marknaden. Ett bolag kan förbjudas att samla in och processa data vilket är en tuffare bestraffning än eventuella böter och skadestånd.

Taktik

Giovanni Buttarelli, som övervakar integritetsfrågor inom EU, European Data Protection Supervisor (EDPS), har flaggat för att detta kan vara EUs nya strategi för att ta sig ann de stora företagen de som kallas AD-Tech.

It is not necessary for competition authorities to enforce other areas of law; rather they need simply to identity where the most powerful undertakings are setting a bad example and damaging the interests of consumers.  Data protection authorities are able to assist in this assessment. EU DPAs sitting in the EDPB have already offered their expertise in 2018.   Dominant companies should set a good example which is then likely to be emulated by competitors in the market.

Giovanni Buttarelli

EUs reglering kan komma att handla om krav på hur data får samlas in, inte vad den kan eller får användas till i efterhand. Kraven kan landa på detaljnivå vilket nätjättarna sannolikt inte alls är gladas åt. Det är en reglering som slår direkt mot verksamheten och det är en reglering som gör att alla som lever på att samla in information måste ta till sig.