Stort tillslag mot misstänkta brottslingar, över 60 beslagtagna datorer, hundratals gripna, förhörda och misstänkta. Allt i en samordnad operation av Europol. Det låter som ett effektivt tillslag mot brottslingar men operationen har ett problem – det handlar mestadels om tonåringar som betalat en webbplats för att utföra en hämnd för skitsaker.

Småbråk över petitesser, två unga män som bråkar, och som anlitar en webbplats, köper en överbelastningsattack riktad mot en blogg, en hemsida eller liknande. Ja, det är ett brott men det handlar inte om förhärdade kriminella utan om unga män som borde veta bättre men som inte tänker längre än näsan räcker.

Komplext

Nu är problemet mer komplext än så därför att i sin jakt på hämnd så har det hänt mer än en gång att hela webbhotell slagits ut, helt eller delvis. Tidningar och andra medier har hamnat i fokus och attackerats. En överbelastningsattack på nätet är inte vilket pojkstreck som helst. Felriktat så kan det kosta mycket stora pengar, slå ut hela verksamheter och lamslå delar av nätet. Det är inte en hämnd riktad mot en enskild blogg, hemsida eller liknande.

Å ena sidan så handlar det om unga män vars datorkunskaper borde användas till nyttigare saker. Å andra sidan så handlar det om betydande belopp i form av kostnader för att försöka att styra undan attackerna, skydda och städa upp efter tonåringarnas härjningar. Det kan kanske liknas vid allmän skadegörelse, stor allmän skadegörelse.

Polisen

Sedan finns ju också frågan om polisen inte har bättre saker för sig och borde syssla med viktigare saker än jaga tonåringar på nätet. Det finns bedragare, organiserade ligor, kriminella som hör hemma i fängelse men som polisen har svårare att komma åt. Det är här rättvisans våg slår över åt fel håll. Snorungar som inte tänker sig för köper en attack via en hemsida för någon hundralapp som hämnd för en naiv oförrätt medan yrkeskriminella kommer undan.

Samtidigt, den webbhandlare som ser hela sin verksamhet slås ut som en följd av attacken bryr sig nog rätt lite om huruvida den som när skyldig är en finnig 17-åring i ett pojkrum än en råbarkad kriminell.

Myntet har flera sidor.